Om Keramik iFokus

Raku som fått silveryta

2017-03-22 18:31 #0 av: Giema

Ibland får rakubrända saker en "silver"beläggning ovanpå glasyren som är näst intill omöjligt att gno bort! Varför blir det så? Går det på nåt vis att få bort så den tänkta glasyrytan kommer fram?

Anmäl
2017-03-23 07:25 #1 av: SussieCre8

Hej, nej den ytan får du inte bort helt (möjligtvis kan den mattas ned lite). Den effekten som du så gärna nu önskar få bort, vill andra gärna uppnå... ;) Så bli vän med metalleffekten är ett förslag Skrattarnär det gäller raku.

Jag tycker om när det blir lite blandat resultat. Det finns många uppfattningar om vilken hantering som ger olika resultat under rakubränningar. Och jag är verkligen ingen expert men har har kommit fram till att det är när man skapar mycket reduktion som man oftast får dom silver- effekterna. Och det som jag tycker stärker resonemanget är att det ofta blir "silvrigt" metall effekter inuti burkar osv. Reduktionen är det moment när du placerar det rakubrända, glödheta  föremålet i ett kärl med t.ex sågspån i  och lägger på ett lock = minskad syretillgång = reduktion. Du kan till viss del styra mängden av metalleffekt och såklart reagerar olika glasyrer på olika sätt. Det är en mycket spännande värld med raku tycker jag. Lycka till med fortsatta bränningar!

Kanske någon annan här vet bättre och mer?
Ha en toppendag alla!
//Susanne

Anmäl
2017-03-23 08:10 #2 av: Ulla

Sussie, du har alldeles rätt i att reduktionen man får när man efterbehandlar sakerna i rakukärlet tar fram metalleffekterna.

Men jag undar om det kan vara en annan typ av "silver"beläggning som TS har fått? Ibland får man en slags skimrande beläggning som lägger sig över alltihop och som verkar komma någon annanstans ifrån. Röken? Fast den ytan brukar försvinna ganska snabbt, så det är det nog inte. Funderar

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2017-03-23 10:01 #3 av: Giema

Den envisa beläggningen sitter som en smäck och under ser jag hur den vita glasyren ligger där så fint krackelerad!! Tror jag haft det lite för länge i den täta redaktionen....?

Anmäl
2017-03-23 10:37 #4 av: Giema

Nej förresten, förra sättningen fick stå i reduktion tills det var svalt så då stämmer det ju inte att det beror på det. Kanske för kort tid? Det är nog rökbeläggning, kunde se hur den snabbt la sig som en slängd slöja över. På en av sakerna hann jag slänga på vatten och den har klarat sig, den gick att putsa upp någorlunda.

Anmäl
2017-03-23 14:59 #5 av: Ulla

Stålull?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2017-03-23 18:56 #6 av: Giema

Har provat svinto, stålullskudde, 556!!

Anmäl
2017-03-24 15:09 #7 av: Giema

Nej jag vill absolut inte ha metalleffekt på detta. Det ska vara vitt krackelerad.
På små saker blir det bra men större blir inte bra! En silvrig rökslöja biter sig fast när jag tar upp det från spåret.
Hur är det rätta sättet att bränna raku med vit krackelering???

Anmäl
2017-03-24 15:47 #8 av: Ulla

Du gör antagligen rätt. Har du testat att byta spånet mot något annat när du reducerar? Tidningspapper tex. Bara för att se vad som händer.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2017-03-24 16:30 #9 av: Giema

Nej har inte provat papper, ska göra det.
Har kollat massor på Youtube. Kanske ska jag låta det ligga kvar i spånet en halv- 1 timme? Jag kanske har för bråttom att ta upp det.....

Anmäl
2017-03-24 16:44 #10 av: Ulla

Nej, det tror jag inte hjälper. Om beläggningen kommer från röken så blir den nog inte lättare att ta bort då. Jag funderar på om spånet är av något träslag som innehåller mycket kåda eller annat som påverkar röken. Tall och gran tror jag gör det, men jag är verkligen ingen ved/spån-expert.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.