Keramikugnar

Köpa ugn

2017-03-26 11:34 #0 av: Sannai

Hej! Jag undrar om man kan ha en keramikugn utomhus. Under tak. Vi har en ganska stor veranda och under den är det öppet så när på en spaljé på långsidan. Det kommer inte in vatten och marken/golvet är stenlagt.

/nybörjare 🙃

Anmäl
2017-03-26 16:00 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Förutsatt att ugnen verkligen står under tak, och inte utsätts för direkt nederbörd:

Själva ugnskroppen:   Inga större problem.  Dock, om det blir långa uppehåll mellan bränningarna, kommer det efterhand att bildas kondensfukt i teglet pga temperatur- och väderväxlingar.  Börja därför med en långsam uttorkningsbränning om ugnen stått oanvänd länge.

Styrningen:  Den gillar definitivt inte vistelse i utomhusklimat !    De flesta styrningar är anslutna med en liten stickpropp, och går lätt att plugga ur.  Förvara därför styrningen inomhus när den inte används.  Kolla att styrningen går att plugga loss, innan du köper ugnen.

Kontaktorer: "Gammaldags" mekaniska kontaktorer brukar klara utomhusvistelse bra.  Vissa ugnar har dock reläer av modernare "solid-state"-typ. Hur fuktkänsliga dessa är, är jag inte inte riktigt säker på.  Kanske finns här någon elektronikkunnig som kan ge en kommenterar om detta.....?

Generellt:   Ja, det "går"....om vissa spelregler följs.....  Ler

Anmäl
2017-03-27 13:34 #2 av: Melothria

Vilket bra svar! (Tycker en annan nybörjare) :)

Anmäl
2017-03-27 21:55 #3 av: Sannai

Tack! 😁🙃

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.