Bränning av keramik

bränning scandiaovnen

2017-09-27 07:30 #0 av: villeoo

vi har fått oss en fräsch Scandiaovn, T3, 60. Är det nån som vet hur man kör den ugnen med den enkla automatik som finns på rariteten. Finns en ratt där man ställer  in temperaturen och ett vred under markerat från 0 till 10

Anmäl
2017-09-27 10:10 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Den är halvautomatisk, och har en temp.regulator och en effektregulator (0-10).

Exempel på skröjbränning:   Sätt temp.regulatorn på t.ex. 960°C, och effektregulatorn någonstans mellan 4 och 5.    Starta, och låt ugnen ticka på i ca 6 timmar.  Efter de 6 timmarna vrider du upp effektregulatorn till 10 (full fart), och väntar på att topptemperaturen skall uppnås (bränningen avbryts då automatiskt).

Glasyrbränning:  Samma sak....ställ temp.regulatorn på önskad topptemperatur, och effektregulatorn på ca 4-5.   Men här kan du vrida effektregulatorn till 10 redan efter ett par timmar.  

Viktigaste regeln - OBS!   Man får INTE glömma att vrida effektregulatorn till 10, efter de 2 eller 6 timmarna.  Då kommer ugnen inte att orka upp till topptemperaturen, och bränningen kommer att stå och "stampa", obevakad,  med bl.a. skadade element som följd, om den får stå och kämpa alltför länge.  Dessutom kan det bli väldigt varmt i rummet...   Sätt t.ex. mobilens alarmfunktion på önskad tid, så att du absolut inte glömmer att passa denna tid...!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.