Material - leror mm

oxider färg.

2017-10-29 06:53 #0 av: Simon.haggbom@kolsvart.se

Blir koboltoxid blått och copparoxid grön vid 1200 på samma sätt som järnoxid blir svart typ..? vad finns det med för färger?

är dessa giftiga? järnoxid i de temp fattar jag de rätt blir de inte aktivt och ofarligt?

Anmäl
2017-10-29 10:55 #1 av: rolnor

Finns en lång lista i artiklarna här om vilka färger olika oxider och andra metallsalter ger i glasyr.

Anmäl
2017-10-29 10:57 #2 av: rolnor

Artikeln heter glasyrinfärgning.

Anmäl
2017-10-29 20:43 #3 av: ler

Om dom blir ofarliga beror på glasyren och mängd oxid. man kan säkert säga att om oxiden mättar glaset så det fälls ut i ytan (matta mörka fläckar som regel) så är den defenitivt olämplig att använda till livsmedel oavsett glasyrens sammansättning. kopparoxid i en blyglasyr är alltid dålig. järn är som regel ofarlig i normala glasyrer och normal användning av godset, personligen skulle jag inte vara rädd för det. små mängder kobolt fungerar också fint om glasyren inte är för alkalisk och här är det en fordel att använda en liten del barium och zink. Båda ämnen förbättrar den kemiska resistensen och ökar betydligt färgverkan hos kobolt, man kan ibland nöja sig med en tiondel av dem mängd man skulle behöva utan zink och barium, så det hjälper även på det sättet. Man kan inte skriva en vägledning så här som gäller för allt, man får ta varje glasyr för sig själv och få analyserat om man skall vara helt säker, så det kan bara bli en liten vägledning.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.