Keramikugnar

Ugnslock som smular

2018-01-01 17:01 #0 av: Askungen

Har ni något bra tips på vad man gör när det släpper material från ugnslocket ner på keramiken😩
Nackdelen med topplock- det smular av det eldfasta materialet. Finns det något att pensla med för att fixera ugnsteglet?

Anmäl
2018-01-01 18:10 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Oavsett vad man penslar på, brukar även det smula av sig, förr eller senare, och kanske t.o.m. förvärra det hela i förlängningen.   Flitig dammsugning av lockets insida kan förbättra situationen.   Säkraste metoden är nog att ställa in en omgång pelare, med en ren sättplatta som "extra tak" invändigt.  

Anmäl
2018-01-01 18:39 #2 av: j-aan

Om du tar en eldfast gjutmassa och siktar bort allt grovt i den. Det pulver du har kvar kan du blanda med vatten till en riktigt tunn slamma som du stryker på insidan av locket. Slamman ska vara så tunn att den suger in helt i stenen. Den får inte ligga som ett lager utanpå stenen utan suga in helt. Blir det dtt lager utanpå stenen kan ju den flaga av och ställa till besvär men suger den tunna slamman in i stenen binder den de delar av stenen som annars skulle flaga av.

Anmäl
2018-01-01 22:25 #3 av: ler

då kan man ju undra varför dom inte gör så på fabriken som tillverkar ugnen, kanske du kan lära dom? personligen så är jag enig med bosse. långvarig värmeväxling gör det nog inte bättre, så är lösningen med en ugnsplatta säkrare

Anmäl
2018-01-01 23:54 #4 av: Askungen

Tack snälla Bosse och j-aan! Grymma tips, ska köra både dammsugning , obestruken sättplatta och prova med siktad gjutmassa. Kom på att jag inte dammsugit på länge😉

Dags ändå stt investera i nya sättplattor så det passar ju bra nu.

Kommer nog framöver köra med tallriksställ och då blir det ju automatiskt som tak över.

Tack åter oc önskar er alla en GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET💫✨☄️

Anmäl
2018-01-05 13:33 #5 av: Lijo1

Just detta händer tyvärr mig också sen några bränningar tillbaks... Ringde och pratade med Mats på Brännpunkt, där jag köpt ugnen för längesen. Han sa likadant som Bosse, säkrast med en extra platta i toppen! Lycka till Askungen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.