Material - leror mm

Fylelera som spricker

2018-03-19 20:20 #0 av: Lervik

Fyleleran är ju helt ljuvlig att dreja med, och har blivit en fin vän! Tyvärr har vi kommit på kant med varandra sista tiden...
Det är svårt att få glasyrer att bli bra på Fyle och jag har börjat få sprickor. Värst av alla är den här! Visst är skålen lite tjock, både i botten och nedre väggen. Det blev en rejäl spricka, trots mycket lång torktid.
Hur funkar Fyle för er.?

Anmäl
2018-03-19 22:47 #1 av: Helka118

Håller med om att Fyleleran är underbar att dreja med. Jag ser mig som nybörjare och har lite svårt att få till det vid drejskivan ibland. Ofta håller jag på lite för länge med lite för mycket vatten. Har märkt att dessa alster senare kan spricka under torkning och i skröjen på alla möjliga sätt. Sedan kan det vara svårt med vissa glasyrer. Man får prova sig fram. Men jag gillar den råa skärven.
Jag tänker, för mycket vatten och ojämn torkning är boven som ger sprickorna.
/Helena K

Anmäl
2018-03-20 18:35 #2 av: Skabbekatten

Fylen, precis som många andra naturleror, är känsligare och spricker lättare.

Mitt tips är att verkligen bearbeta bottnarna ordentligt. Gör dem så jämna som möjligt genom att massera fram och tillbaka. 

Anmäl
2018-03-20 18:59 #3 av: Lervik

Tack, det var bra med lite feedback!
Jag tänker väl så att jag får snåla lite med vattnet, massera bottnarna ännu mer och torka saaaakta.
Lustigt nog så kom sprickan inte förrän i andra bränningen...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.