Keramikugnar

Ugnsutsläpp och servicefråga!

2018-04-04 22:47 #0 av: ikafredrika

Hej! Jag har precis tagit över en keramikverkstad i Stockholm och är helt ny på listan. Hoppas att det här inte är en helt uttjatad fråga, jag sökte men hittade inte riktigt något.

Såhär är det: I lokalen står en 300 liters Ruben Lind-ugn som känns väldigt gammal. Den är lite sprucken ovanpå och sliten och dan, men bränner fint och funkar som den ska (ehm, tror jag i alla fall). Men! Grejen är att fönstren i lokalen är helt mjölkvita och verkar ha blivit det under de senaste åren. Lokalen har använts för keramik i 50 år. Så nu undrar jag ugnen plötsligt börjat släppa ut mer gaser som kan ha satt sig på fönstren - och om det är farligt.

Jag köpte Anders Fredholms glasyrbok och i den skriver han att det är mer eller mindre livsfarligt att ha en ugn i samma rum som man arbetar - även om man inte är där när den är igång så lägger sig gaserna som gift i dammet i rummet. Man ska helst byta kläder efter man varit nära ugnen etc. Så nu är jag givetvis lite paranoid. 

Så tre frågor:

1. Hur farligt är det att ha en brännugn i samma rum som man arbetar?

2. Jag tänker att jag bör ta dit en ugnsspecialist som kan kolla över ugnen. Har ni några tips i Stockholmsområdet utöver Seemanns?

3. Går det ens att få bort det mjölkvita på fönstren? Se bild. Två har jag tvättat.

Tacksam för all hjälp. Och ber om ursäkt för paranoian haha.

Anmäl
2018-04-05 18:59 #1 av: rolnor

Har du en huv med ansluten fläkt till ugnen? Annars är det em bra investering.

Anmäl
2018-04-05 19:44 #2 av: usd

Du kanske har Båges gammla lokal i Gamla stan? I så falI har det bränts blyglasyrer där. Det kan sätta sig på fönstren. Du borde absolut ordna ett utsug. Både för din och kundernas skull. En huv kan vara bra men det blir nog effektivare med ett ugngsutsug med fläkt i botten på ugnen. Det röret kan du sedan dra utomhus där det passar att göra hål.
Kolla efter Kilnvent på engelska.

Anmäl
2018-04-05 19:50 #3 av: usd

Ah! Hittade en video jag sett för nge sedan. Bara att kolla hur hon gör. 😄
Lycka till!

Anmäl
2018-04-05 19:50 #4 av: usd

https://youtu.be/6laQqL-neAU

Anmäl
2018-04-06 17:30 #5 av: Bosse Cebex Gbg

Om fönstren är matta pga långvarig exponering mot fluorvätesyra  (som bildas i luften kring keramikugnar),  går det inte att tvätta rutorna klara.    Glasets yta är då etsad av syran.   Polering med lämplig polerpasta kanske hjälper, men det låter som ett jättejobb....

Om man googlar på "fluorvätesyra" eller "vätefluorid",  förstår man snart hur viktigt det är att ha ett välventilerat ugnsrum....

Anmäl
2018-04-09 11:15 #6 av: ikafredrika

Tack för all respons! 

Det här med fluorvätesyra var ingen rolig nyhet alls. Misstänkte att det skulle vara något skitfarligt. 

Det finns en fläkthuva till ugnen med ett rör som leder rätt ut ur huskroppen, men ingen fläkt. Tanken är väl att det ska vara någon sorts självdrag, men det verkar verkligen inte funka. 

Har ni något tips på ugnsserviceperson utöver Seemanns blir jag tacksam!

Anmäl
2018-04-09 11:17 #7 av: ikafredrika

Är det nu alltså farligt att ens vistas i lokalen på grund av farliga partiklar i dammet?

Anmäl
2018-04-09 11:19 #8 av: ikafredrika

Just det - USD - den här lokalen är inte i Gamla stan utan på Södermalm. 

Anmäl
2018-04-09 13:00 #9 av: Bosse Cebex Gbg

#6 och #7:    Jag tycker inte att vi skall ha någon (alltför) alarmistisk syn på det här,  och jag vill inte betrakta det som  "skitfarligt"....   Men, man skall förstås ta det på allvar.    Mängden sådana ångor är inte så stor per bränning, vilket gör att problemet, eller i alla fall merparten av det, går att ventilera bort med ganska enkla medel.  

En ventilationshuv strax ovanför ugnen, försedd med en effektiv fläkt, samt ett rör som leds ut genom en ventil, brukar lösa det hela.   Huvudsaken är att man verkligen tar tag i problemet, och inte förminskar eller "glömmer" det...   

Ett välventilerat ugnsrum medför dessutom att temperaturen i rummet hålls nere, vilket hjälper ugnsstyrningen att visa "mer rätt".....

Ugnsservice:    Jag har skickat dig ett PM med några tänkbara kontakter.

Anmäl
2018-04-09 13:19 #10 av: ikafredrika

Åh vad lättad jag blir nu! Tack Bosse. 

Anmäl
2018-04-09 13:29 #11 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, du får helt enkelt se till att ugnsventilationen blir mer "aktiv"....      Och en annan sak:   En dammfri verkstad betyder minst lika mycket för hälsan som ett ventilerat ugnsrum....    Lerdamm = stendamm.

Ler

Anmäl
2018-04-09 20:48 #12 av: vi4delar

Angående giftiga gaser. Kan det räcka om man har ett fönster öpped då man bränner? Fönstret är alldeles vid ugnen.

MVH Helena

Anmäl
2018-04-10 12:23 #13 av: Bosse Cebex Gbg

#12:  Det är nog ingen optimal lösning, men om ugnen är liten kan det förstås hjälpa en del.   Ett öppet fönster (eller helst två, så det blir korsdrag),  är självklart MYCKET bättre än ett stängt utrymme.....    

Men, man kan gå ett steg till utan alltför stora ingrepp:    Man plockar ur en glasruta (nära ugnen), och ersätter den med en plåt försedd med ett lagom stort hål.  Där monterar man ett galler (med kallrasskydd) på utsidan, och på insidan en fläkt (som blåser utåt).   Även om detta inte är lika effektivt som en huv ovanför ugnen osv,  är det i alla fall en bra bit på väg.....

Anmäl
2018-04-14 08:29 #14 av: ler

Det bästa är en ugn som är byggd med säkerhetssystem, det är då med reglerat tryck och en huv med utledning. Det kostar naturligtvis mera än en ugn utan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.