Utrustning och verkstad

Ugn

2018-06-15 15:32 #0 av: Tant Apelsin

Hej!

Hur mycket "bös" är det inne i en elektrisk ugn?

Kan kanske få en en frontmatad ugn, men så klart är den för bred för dörren, så funderar på om man kan plocka isär den, i lagom moduler för att sedan sätt ihop igen på insidan av verkstan.

Jag är händig, nogran, modig och fattig. Är utbildad ingenjör med några års arbetslivserfarenhet utav både bilbransch och kärnkraftsbranschen så min fråga är riktig.

 Jag har aldrig öppnat en elugn... men jag har ju byggt en frityr-keramik-ugn, så "hur svårt kan det vara"? Skrattar

Jag menar, även en erfaren ugnsbyggare måste ju ha börjat nånstans Cool

(och ja, om jag ska riva bland elkablar så ska jag naturligtvis ha det godkänt av en elektriker när det är färdigt och skyddsutrustning om det är keramiskt fiber som isolering, och ja, den stämmer med säkringarna vi har i lokalen Förlägen)

Tjipp!

Anmäl
2018-06-15 15:59 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Om du skall (måste) demontera en frontmatad ugn,  börja med att plocka bort takplåten, och lyft ut innanmätet uppåt.   Så är dessa ugnar byggda....dvs allt är "påfyllt" uppifrån, i den prefabricerade ramen, och slutligen är takplåten ditskruvad eller svetsad.

Men, det låter som ett jättejobb, jämfört med att utvidga dörröppningen.  Man kanske (?) t.o.m. kan få göra rot-avdrag om man anlitar en hantverkare...?....dessutom går ett sådant jobb  (väldigt)  mycket snabbare än att demontera och återuppbygga en hel ugn...

Chansen att lyckas återmontera alltsammans på ett tillfredsställande sätt bedömer jag som ganska liten.....delar av teglet och isolermaterialet är individuellt inpassat under byggets gång, och  det blir svårt att återskapa samma passform med samma delar en andra gång,  i synnerhet om även ramen skall kapas ner och återuppbyggas.      

Avrådes......låt i stället en hantverkare utvidga dörröppningen, tillfälligt eller permanent....det blir billigare och går mycket snabbare....

Men, man kan ju förstås se detta som ett "äventyr" i sig själv, och acceptera svårigheterna...glöm i så fall mit "olyckskorpskraxande" .....Ler


Anmäl
2018-06-15 16:33 #2 av: Tant Apelsin

Tack Bosse! 

Kloka och utförliga råd som alltid! Glad

Kanske man får se till att införskaffa lite extramaterial, så man kan göra nya delar om det gamla har slitit för mycket i hanteringen. 

Svårigheten med dörren är att det är en källarlokal som hyrs, ytterdörren är lixom "under jord". Det och ett innervalv där väggarna är 30cm tjocka i betong. 

Det blir till att klura på det här! Funderar

Anmäl
2018-06-15 17:40 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, källardörr, tjock betong och hyrd lokal  låter onekligen tufft....

Om du vill fullfölja projektet, kommer du säkert att behöva litet extra tegel för att passa in alltsammans igen, och kanske även fiber, för att ersätta gammalt isolermaterial m.m.   Om elementen är "begagnade", var mycket försiktig när du plockar ut dem....de kan vara ganska spröda.

Anmäl
2018-06-16 10:47 #4 av: rolnor

Just elementen om dom är begagnade kan du ju passa på att byta, låter väldigt svårt demontera och montera dom. Sen om det är gammal fiber nånstans så är det bra med andningsskydd, dammet kan vara carcinogent. Vore kul om du ville dokumentera med bilder och lägga ut dom här!

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2018-06-16 11:16 #5 av: ler

Nog både billigare och enklare attköpa en ny ugn som går in genom dörren

Anmäl
2018-06-20 10:45 #6 av: Tant Apelsin

Kanske är lite skadad av jobbet, var med i ett projekt där i princip alla delar i en anläggning som var byggd för att hålla i 40 år för att sedan stängas, skulle bytas ut. Meckit som tusan eftersom allt var inbyggt, men det var ju "bara" att kapa (radioaktiva) rör och riva inner och ytterväggar.  You got to do what you get to do lixom Gapskrattar

Ger jag mig på det så lovar jag att jag ska fota! 

(jag ska ju få ihop den igenSkrattar )

Anmäl
2018-06-20 11:06 #7 av: Ulla

SkrattarÄr du säker på att du inte är tornedaling?

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2018-06-20 12:05 #8 av: rolnor

Det kan vara bra numrera teglet och fota innan du plockar isär. Funderar, det
är väl inte murat? I så fall skulle det nog bli besvärligt.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2018-06-21 16:01 #9 av: Bosse Cebex Gbg

#8:   Ja, att numrera  blir nog nödvändigt.    Ugnen är troligen inte murad......dvs "bara" att plocka ur alltsammans från toppen och nedåt, i tur och ordning.

Men jag vidhåller att det blir en tuff uppgift att få ihop allt igen......FörskräcktLer

#4:  Asbest försvann från alla ugnar under 70-talet.   Jag vet att t.ex. Scandia / Lyngby-ugnarna slutade med asbest som tätning 1976.   Vet inte hur det förhåller sig med andra märken, men det torde ha varit ungefär under samma period.....  Men, även "moderna" fibermaterial bör förstås hanteras med respekt....

Anmäl
2018-10-03 16:25 #10 av: Tant Apelsin

För er som är nyfikna så det blev det ingen ugnsrenovering för min del eftersom BobCat:en som de 4 byggjobbarna hade med sig för att frakta ut ugnen välte. Gapskrattar

Ugnen var tydligen lite tung Skrattar

Så istället blev det en sprojlans ny, toppmatad och som den glänser! Den är SÅÅÅ fin! Förlägen

Anmäl
2018-10-03 16:33 #11 av: Ulla

Så kan det gå! Antagligen bästa som kunde hända.Skrattar

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2018-10-03 17:23 #12 av: rolnor

Grattis till ugnen!

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2018-10-03 19:49 #13 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, grattis...!....och man kanske också skall gratta till att ingen kom till skada  (?)  när det välte....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.