Bränning av keramik

Ny ugn

2018-07-16 17:40 #0 av: EwaSS56

Har köpt en ugn och i instruktionerna står det ”Engobera allt sättmaterial och ta med i första bränningen”. VAD betyder det, vad ska jag göra?

Anmäl
2018-07-16 17:53 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Plattornas översida skall behandlas med plattengobe (fick du med sådan ?),  låta torka,  och placeras luftigt i ugnen med pelare mellan, så att de får vara med i första bränningen.    Detta skyddar  plattorna "någorlunda" mot glasyr som ev. rinner, och annat "klibb"...   När skiktet så småningom blir "utnött", får man göra om proceduren.    Behandla bara plattornas på en sida,  och eventuellt också pelarnas ändar.

Plattengobe finns att köpa färdig, eller så kan man blanda den själv.  Det finns många recept, men en vanlig variant  är lika viktdelar, 50/50 av aluminiumhydroxid och kaolin.   Slammas upp i vatten till en "välling", och påförs med bred pensel.  Inte så tjockt.  Om den flagnar av, var det för tjockt...

Anmäl
2018-07-16 18:01 #2 av: EwaSS56

Tack för utförligt svar, det fanns en påse kaolin, det bör väl vara det, då. Det är inget som bränner fast i vartannat, då?

Anmäl
2018-07-16 18:07 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Enbart kaolin låter inte så värst lyckat.....kontakta säljaren och dubbelkolla om de verkligen menar att du skall använda det....    Be dem skicka "riktig" plattengobe, eller en påse aluminiumhydroxid så att du kan blanda din egen "riktiga" plattengobe.

Nej, det finns ingen smältrisk....bara "smul-risk"......Ler

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.