Bränning av keramik

Engobera sättmatrialet

2018-08-18 04:16 #0 av: Lena hd

Har ny ugn och skall bränna in den. Har någonstans läst att man skall engobera sättmatrilet innan första bränning?
Om så är fallet, skall det vara någon speciell stengodsengobe?

Anmäl
2018-08-18 12:35 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Plattengobe

Det du söker kallas på svenska plattengobe,  och på engelska ofta "bat-wash".   Den har mycket hög smältpunkt och skyddar plattorna - någorlunda - mot glasyr och annat  som råkar droppa.   Plattengobe får inte förväxlas med några andra "engober".

Många "köpe-plattengober" består av aluminiumhydroxid och kaolin, blandat 50/50 (viktprocent),   men det finns även andra blandningar som fungerar...det kan dyka upp fler tips här.....

Plattengoben blandas med vatten, till en konsistens  (svår att beskriva) "aningen tunnare än filmjölk".   Med en bred pensel "sveper" man plattengoben på sättplattans ena sida,  i snabba drag,  "lagom" tunt.    Dock så pass tjockt att plattan täcks av ett vitt skikt när det har torkat.   Om plattengoben flagnar i "kakor", är det för tjockt, och får skrapas bort och göras om.  Plattans kanter torkas av,  för att undvika att smulor ramlar ner på underliggande våning.   De nybehandlade plattorna behöver inte "för-brännas", utan du kan använda dem direkt....men pga att de är fuktiga, är det bäst att börja med en skröjbränning.     Så smånginom blir det här skiktet "utnött" och får göras om.  Men en behandling brukar hålla ganska länge.

Sedan tycker jag att varje seriös leverantör borde skicka med en påse plattengobe, som standard, när man köper en ny ugn.  Och dessutom gärna en kortfattad info om vad det det är, och hur man använder den.    

Kontakta din leverantör och be dem skicka en påse.... jag tycker att den borde ha följt med ugnsleveransen.... 

Anmäl
2018-08-18 13:01 #2 av: Ninafinaballerina

Hej Bosse! Har du tips på hur man får bort engoben när den är utnött så plattan blir jämn igen för att sätta på nytt. Jag har skrapat med verktyg som man använder för att ta bort färg men inte lyckts helt.

Anmäl
2018-08-18 13:15 #3 av: Bosse Cebex Gbg

#2:   Om det "sitter som attan" och har blivit stenhårt,  kan man använda en vinkelslipmaskin,  till vilka det finns diamantslipskivor liknande den här.    De är Inte alldeles billiga, men man får då väga det mot vad nya plattor kostar......   

Obs!  Detta dammar som 17,  och är ett utomhusjobb..... 

Anmäl
2018-08-18 13:53 #4 av: Ninafinaballerina

Ok! Tack 🙋🏻‍♀️.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.