Material - leror mm

Nyfiken på naturliga /mindre hälsofarliga grejer

2018-09-11 17:57 #0 av: IndieAnna

Hej
Fick en fundering. Finns det mer naturliga sätt att färga leror med (grödor, växter...) Eller försvinner alla sådana färger i bränningen, tex i lergods-temp?
Någon som testat eller vet något om sånt här? Och hur är det med färgkroppar, anses de vara mindre hälsovådliga än rena oxider?

Anmäl
2018-09-11 18:02 #1 av: IndieAnna

Plus till fråga:
Hur lågt kan bränna tex skulpturer utan att de blir alltför sköra sedan.
Som ej ska glasera sen alltså...
Kan man bränns dem lägre än skröj temp och låta de vara lite ner ömtåliga?

Anmäl
2018-09-11 18:42 #2 av: ler

Ja man kan bränna vid lägre temperatur än normal skröj och hur ömtåligt det blir beror på hur fet leran är. Växter funkar inte som färg till keramik, det brinner bort. Men klart att aska kan ju ge lite effekt. Och så kan man säga att stains är säkrare än oxider, men en del oxider är ju spineller så då funkar det inte att säga så. Men stainsen är ju gjorda så att dom skall vara just stabila rent kemiskt, som spinell eller korund och andra.

Anmäl
2018-09-11 18:54 #3 av: IndieAnna

Ja aska kan ju ge lite effekt!
....vad är "stains"...?

Anmäl
2018-09-11 18:58 #4 av: ler

Stains=färgkropp

Anmäl
2018-09-11 19:35 #5 av: ler

Allt det där med farliga ämnen är ju ett så stort och komplicerat ämne att det inte kan beskrivas i detta forum men om man vill göra det enkelt för sig så glasera transparent eller vitt på det som kommer i kontakt med livsmedel. Och om det är lergods så hitta en lämplig glasyr, kan vara en enkel kalcium-bor glasyr. Och använd färgkroppar som är märkningsfria. Så kan man utvidga sortimentet när man känner sig lite säkrare på glasyrarbetet.

Anmäl
2018-09-28 07:04 #6 av: IndieAnna

Vad menas med "märkningsfria"?
Är dessa mindre "farliga ämnen" ?

Anmäl
2018-09-28 07:23 #7 av: Bosse Cebex Gbg

#6:   "Märkningsfri" skall inte förväxlas med "giftfri",  utan det handlar om gränsvärden.  Om en kemisk produkt (t.ex. en glasyr eller färgkropp) innehåller så låga halter av hälsovådliga ämnen att dessa ämnens  gränsvärden inte uppnås,  krävs inte heller någon farosymbol på etiketten, och inte heller något säkerhetsdatablad.  En sådan produkt kallas då  "märkningsfri", eftersom märkning inte är obligatorisk.   Om en etikett saknar farosymbol  rör det sig om en sådan produkt (dvs om leverantören följer EU:s regler...).   En leverantör kan ta fram säkerhetsdatablad för märkningsfria produkter, men det är då frivilligt och inte obligatoriskt.

Sett strikt ur miljö- och hälsosynpunkt  är en "märkningsfri" produkt  m.a.o. alltid det bättre valet.   Men det är ju nödvändigt att veta vad begreppet står för, så att man inte odlar en "övertro".....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.