Bränning av keramik

Sintring lavalera

2018-10-24 00:20 #0 av: IsabelleLindgren

Hej!

Undrar vid vilken temperatur Cebex laxalera sintrar? Vill använda en glasyr som inte bör brännas så högt.

Någon som vet?

Hälsningar Isabelle 🌺

Anmäl
2018-10-25 06:51 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det är svårt att ange exakt, men den här leran avviker nog inte så mycket från andra stengodsleror som innehåller en aning järn.   Det börjar sannolikt att "hända saker" i leran någonstans mellan 1150-1200°C,  men frågan är om den då blir tillräckligt sintrad för att uppfylla de behov man har...?....det beror ju på vad man har för ugn, och vad man tillverkar.  Och, eventuella "lavafläckar" blir inte heller så stora och markanta som man kanske önskar, om man går alltför lågt.....   

Många "köpeglasyrer" fungerar bra redan vid kägla 6 (1230-1240°C) - vissa ännu lägre - oavsett vad som står angivet i katalogerna,  och vid den temp.nivån får man en fullgod sintring av leran.   Och vill man göra egna glasyrer för den här temp.nivån, finns boken "Glazes Cone 6", vilken kan vara en bra början.    Om ugnen är frisk och  "normalsnabb",  skulle jag inte rekommendera att gå mycket lägre i temperatur  än så här (ungefär), om man strävar efter ett någorlunda starkt och tätt gods.        

Anmäl
2018-10-25 11:32 #2 av: Ulla

Åh, tack! Där fick jag också svar på en fråga som jag undrat över, nämligen hur mycket lerorna påverkas av att glasyrbrännas till kägla 6.
Nu när jag kommer att bränna mera i min egen ugn så verkar det vara ett vettigt sätt att spara på både ugn och element.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.