Keramikugnar

Fråga om automatik 2001 till keramikugn

2018-11-12 08:56 #0 av: Johannacarlsson

Skröjbränningen funkar men vid glseringsprogrammet stannar automatiken strax över 300 och lampan OTS lyser. Någon som vet vad det betyder?

Anmäl
2018-11-12 13:09 #1 av: Bosse Cebex Gbg

OTS kan indikera flera olika fel  (se bild).   Att "maxtemperaturen är överstigen"  kan vi nog utesluta i det här fallet, och man kan i stället misstänka mätkretsen:    Kolla termoelementet och dess anslutningar.  Om termoelementet är helt  (vilket det säkert är, eftersom  temperaturen  faktiskt visas i displayen),   kolla upp dess kabelanslutning, som kanske är ärgad och glappar (?),   och om automatiken är ansluten till ugnen med en "multistick", prova att dra ur och sätta i den några gånger.   Glappkontakt i mätkretsen kan orsaka att "OTS"  dyker upp slumpartat....

Anmäl
2018-11-12 18:15 #2 av: Johannacarlsson

Ok, vi byter detta och kollar. Vet du vart man kan hitta manual/bruksanvisning till denna automatik? Vi ser inte ens vilka som tillverkat den. Tacksam för svar :)

Anmäl
2018-11-12 19:40 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Byt ingenting....du behöver bara,  om det ser ärgat ut,  klippa av någon cm av kabeln där den är skruvad i termoelementet, och skala ändarna, och återmontera (utan att förväxla polariteten...).           Automatikens kontakt mot ugnen  (troligen en rund, skruvad kontakt)  drar du ur och sätter i några gånger, så att den "motioneras" litet...

Kabeln till termoelementet är en specialkabel som inte får bytas mot någon "vanlig" kabel.  Ett ganska vanligt misstag som leder till felvisning.

Troligen kommer den automatiken från Cerama, så det bästa är om du får kontakt med dem för ytterligare support.

Anmäl
2018-11-12 20:10 #4 av: Johannacarlsson

Tack för hjälpen. Sambon är elektriker så han kollar detta. Vi var i kontakt med cerama idag men han vi pratade med kände inte till den. Vi har mailat bilder och hoppas han återkommer. Vi har skröjbrännt 2 ggr och då funkade den perfekt. Nu vid glasering funkar det inte. Tack igen :)

Anmäl
2018-11-13 11:37 #5 av: Bosse Cebex Gbg

Det är litet märkligt att felet bara uppstår när du kör ett visst program.  Glappkontakt i givarkretsen  borde inträffa slumpmässigt oavsett programval....

Om vi kan utesluta glappkontakt,  skulle felet t.ex. kunna bero på att glasyrprogrammets värden har ändrats av någon anledning....eller att de inlagda programvärdena inte är stabila...(?)....kanske denna automatik har ett litet back-up-batteri för "minneshållning", som efter många år tagit slut...?....vissa automatiker har sådana. Kan vara värt att kolla innan man ger upp.

Om det skulle visa sig att felet ligger djupt, på "chips-nivå", är det tveksamt om automatiken är värd ytterligare åtgärder....den är trots allt gammal, och nya fel kan dyka upp efterhand... 

-------------------------------------------------------------------------------

Anledningen till att jag misstänkte att denna styrning kommer från Cerama, är att Cerama en gång i tiden sålde en automatik som hette "2000", och som dessutom var ganska lik din "2001:a"....och båda  har också ett felkodsystem (t.ex. detta med OTS),  vilket  indikerar att de innehåller samma grundkomponenter. och att det "känns" som om de kommer från samma ursprungstillverkare.....   Men, jag kan förstås ha fel här...

Anmäl
2018-11-14 13:52 #6 av: Johannacarlsson

Nu har vi bytt ut och kontrollerat så det inte kan vara glapp. Funkar inte ändå.... skröjprogrammet funkade 2 ggr men nu strular det också.
Jag börjar också fundera på det här med förinställda program och ändringar. Hoppas vi får en manual och därmed också kanske instruktioner som kan noll-ställa automationen...? Kan det va nåt tror du? Vi ser att hon som haft den förut, gjort många ändringar i programmen...
Vi håller tummarna att han hittar manualen :)
Annars får sambon fixa en ny automaton :)
Tack, tack snälla för svar och tankar :)
/Johanna.

Anmäl
2018-11-14 18:31 #7 av: Johannacarlsson

Hej igen. Ja vi hittade ett batteri. Men måste det ”funka” trots att automationen är ansluten till strömmen? Vad är batteriets funktion? :)
/Johanna.

Anmäl
2018-11-14 20:05 #8 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, det måste funka.   Batteriets funktion är  att "hålla minnet" (t.ex. bevara förinlagda värden)  medan automatiken är avstängd......precis på samma sätt som de backup-batterier som sitter i alla datorer, laptops  m.m......    Så, det kan mycket väl ha med ditt problem att göra....

Backup-batterier brukar hålla i många år, men en dag måste de ju ta slut, och då kan just sådana här saker hända.....

Frågan är dock (?) om de gamla inladdade minnena "vaknar" igen, om du byter batteri,  eller om du själv måste "stoppa tillbaks" informationen i programmen....?....det kan man bara konstatera genom att prova... (och då kan du komma att  behöva bruksanvisningen...) 

Anmäl
2018-11-14 21:44 #9 av: Johannacarlsson

Då ska vi försöka byta batteriet. Annars får vi helt enkelt fixa ny automation. Tack snälla för hjälpen. :)

Anmäl
2018-11-14 21:44 #10 av: Johannacarlsson

Då ska vi försöka byta batteriet. Annars får vi helt enkelt fixa ny automation. Tack snälla för hjälpen. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.