Bränning av keramik

strömavbrott

2018-11-29 18:46 #0 av: veka

Om det helt plötsligt skulle bli strömavbrott under en stengodsglasyr-bränning, vad händer då och hur fixar man det? Frågar med anledning av att jag bor på Gotland och här har vi många strömavbrott p.g.a reparationsarbeten.

Anmäl
2018-11-30 18:18 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Vissa styrningar (inte alla)  fortsätter bränningen, om strömavbrottet är väldigt kort.  Hur en viss styrning fungerar vid korta  strömavbrott brukar stå i bruksanvisningen.

Om bränningen avbryts pga strömavbrott brukar det gå bra att köra bränningen om igen. Resultatet brukar inte påverkas nämnvärt.   Bäst är att låta ugnen svalna helt innan man startar den nya bränningen,  så att allt får "börja från början"  s.a.s.  eftersom programmet annars kan "missförstå" var någonstans i bränningen det befinner sig, och kanske bete sig konstigt, signalera "onormala värden" osv...       Gäller både skröj- och glasyrbränningar.

Har man riktigt bråttom och vill starta om bränningen medan  ugnen fortfarande är varm, kan man förstås skapa ett nytt program som jobbar med "full fart" i ett enda svep, upp till topptemperaturen...så slipper mikroprocessorn bli "konfunderad"....   Det kan vara bra att lägga in ett sådant program i minnet på en gång, så är man alltid förberedd när strömavbrottet kommer...         Obs!  Detta gäller bara glasyrbränningar.

Anmäl
2018-12-01 17:53 #2 av: NenneAhl

Brände förr på natten, byggde då ett larm som gick igång om strömmen gick så jag vaknade och kunde starta utan onödigt dröjsmål, som Bosse skriver med ny brännkurva.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.