Keramikugnar

Naber ugn

2018-12-03 09:00 #0 av: Rosannakeramik

Hej.  Skall ev köpa en 20 liter Naber ugn modell, väldigt gammal.  Den verkar var hel och fin.  Den behöver en ny automatik. Då är min fråga. Passar Naber eller Nabertems automatiker i en sån gammal ugn. Borde det göra. Någon som vet?

Anmäl
2018-12-03 10:29 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, det var en riktigt gammal modell.   Tänk på att bottenelementen sitter gömda under den svarta bottenplattan (av kiselkarbid). Glöm inte att lyfta plattan och kolla upp hur det står till med bottenelementen....   

Den gamla styrutrustningen är mest sannolikt av "Typ K", och är därför begränsad till max 11-1200°C,  och alla komponenter behöver bytas:   Automatik, givare, kablage till givare och kontaktor.   Och så behöver du kompetent hjälp med att koppla allt så att det fungerar....här finns några "fallgropar" som även elektriker brukar trilla i,  och därför skickade jag ett PM med en lämplig kontaktuppgift.

Men, eftersom ugnen är både liten och gammal, bör du tänka efter om den är värd att kosta på en ny styrutrustning.....det måste dock sägas  att de här gamla Naberugnarna är (var) väldigt bra, i grunden.  

Anmäl
2018-12-03 11:27 #2 av: Rosannakeramik

Då förstår jag. Knappast värt. Synd dom är så fina dessa gamla Naber ugnar, har en själv. Behöver en liten ugn till prover. Läste någonstans att det fanns styrenheter som funger via mobilen. Så äntligen hinner tekniken i kapp oss keramiker.
Det skall jag kolla på. Tusen tack Bosse.

Anmäl
2018-12-03 19:46 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Styra ugnen med mobilen...?  Det var nytt för mig,  men egentligen inte så förvånande, eftersom liknande teknik används sedan ganska länge,  men med styrning från hemdatorn i stället för telefonen.  Förmodligen ungefär samma sak.  Man slipper dock inte så lätt undan, eftersom ugnen först  måste förses med teknik  som kan kommunicera med telefonen eller datorn.  M.a.o. inget sätt att komma billigare undan,  men kan förstås vara praktiskt om man av någon anledning behöver ha fjärrkontakt med ugnen...

Anmäl
2018-12-04 10:19 #4 av: ler

Styra från mobilen är inte något nytt, har funnits i många år nu.

Anmäl
2018-12-05 00:47 #5 av: Claesnilsson

Hej.

Förstår inte varför man vill ha fjärrkontakt med en ugn.Ler

Anmäl
2018-12-05 12:57 #6 av: ler

Så kan man ju starta och se på hur bränningen går även om man sitter i Kina

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.