Annons:
Etiketterglasyrerglasering
Läst 2561 ggr
Niila2017
2018-12-28 19:54

Grunder om engober och oxider

Hej! Finns det någon här som kan beskriva lite basalt hur det fungerar med engober/oxider och glasering? Gäller skulpturer i stengods främst. Länka gärna också om ni vet några bra sajter/youtube-videos:)

Annons:
Bo§e
2018-12-28 20:06
#1

Basalt är en vulkanisk bergart där järn i form av magnetit dominerar.

Enbart basalt smälter och bildar själv en brun glasyr från (ungefär) 1200°C och uppåt.

Om man blandar basalt i en engobe kan resultatet variera en hel del, inte minst beroende på kornstorleken….  För att få en jämnare och mer effektiv infärgning kan man få riva/mala ner basalten till finare kornstorlek…..men basalter kan variera i karaktär och egenskaper,  och så beror det förstås på vad man vill åstadkomma….

surret
2019-01-04 13:36
#2

mkt grundläggande: tänk på engoben som en lera, för det är infärgad lervälling. Läggs på innan godset är helt torrt, och kan läggas lager på lager. Oftast helt täckande. Godset skröjbränns och glaseras sedan i transparent glasyr om du vill att färgerna i engoben ska komma fram ordentligt.  Mangan i engoben kan göra att glasyren kokar. Engober är infärgade med oxider eller färgkroppar, och dessa går också att använda i sin "rena" form, t.ex. utblandat med vatten om en vill måla dem. Då kan de användas på läderhårt eller skröjat gods. Färgkroppar är snällare och enklare att använda, rena oxider ofta både giftiga och väldigt starka,  d.v.s. det kan vara svårt att få den tjocklek och färg du vill ha. Järnoxid är den av oxiderna som är snällast och enklast att använda.

ezlin
2019-01-16 10:34
#3

Basalt är en vulkanisk bergart (en lavabergart, som askbergart kallas den nog bassalttuff) med visst sammansättningsintervall. Främsta kriterium är kiselsyrahalten (den innehåller aldrig el åtminstone sällan fri kvarts) men urvalet av övriga oxidkomponenter spelar också roll (enligt en definition 45-52 w% SiO2 och Na2O+K2O < 5 w%). Stelnar magman i gångar (sprickor) får man en diabas och stelnar den i massiv på djupet så att man får en djupbergart kallas den gabbro. Denna grupp av bergarter är mycket utbredd, mer än granit, åtminstone om man räknar med havsbotten. Typiskt mineralinnehåll är Ca-Na-fältspat  och Mg-Fe-Ca-silikater, främst pyroxener. Det är nog vanligt att magnetit och ilmenit bidrar till basaltens svarta färg men de behöver nog inte finnas med för att det ska vara en basalt och i allmänhet är halten inte så hög (typiskt 0,2-2 volym% enligt https://www.eoas.ubc.ca/courses/eosc350/content/foundations/properties/magsuscept.htm men magnetiten är ju ganska tung). Letar man efter geologisk information på nätet kan man säkert hitta typiska sammansättningar, men det är ju bra om en leverantör kan tillhandahålla en typanalys för just sin produkt, man betalar ju ganska mycket för något som finns i oerhörda mängder. Som medelvärde av några tusen analyser har man fått fram:

SiO2 — 49.97
TiO2 — 1.87
Al2O3 — 15.99
Fe2O3 — 3.85
FeO — 7.24
MnO — 0.20
MgO — 6.84
CaO — 9.62
Na2O — 2.96
K2O — 1.12
P2O5 — 0.35

https://www.sandatlas.org/basalt/

Den som används till keramik behöver förstås inte vara någon genomsnittlig basalt.

ler
2019-01-16 12:06
#4

Jag tror det var basalt ( grundläggande) och inte basalt ( mineral) men du skriver att det är till skulptur och då vill jag säga att man oftast förstör en skulptur med glasyr och annat. Låt hellre formen få stå ren och tydlig.

Bo§e
2019-01-16 16:57
#5

#3:  >>  Den som används till keramik behöver förstås inte vara någon genomsnittlig basalt.  >>

Nej, troligen inte.   Den basalt som jag konfronterats med under åren,  är de sorter som sålts  via leverantörer av keramiska råmaterial, och de har alltid haft en ganska hög halt magnetit….antagligen för att sådan basalt är den mest intressanta  för keramiker.   

Någon kemisk analys har jag aldrig stött på…..helt enkelt för att det aldrig efterfrågats… (ja, faktiskt…)    Keramikerna i gemen - inklusive jag själv - har väl ansett att detta är ett litet "äventyrligt" råmaterial, och accepterat det… 

🙂

Upp till toppen
Annons: