Annons:
Etikettkeramikugnar
Läst 1896 ggr
elisearwin
2019-01-02 18:03

Dags att byta element?

Jag har en Rohde-ugn som nyligen börjat visa felkod E-A4 ungefär 100 grader innan topptemperatur, så den når aldrig topptempen på 1250 grader. De senaste bränningarna har det även tagit rätt lång tid innan den kommit upp i temperatur, så jag funderar på om det kan vara elementen som strular… Vet inte vilket intervall de behöver bytas i, men köpte den ny för ca ett år sedan och har kört i snitt en bränning i veckan skulle jag gissa. Elementen ser inte så värst slitna ut, men några av spiralerna har börjat lägga sig ner lite grann.

Aktivitetsverkstad och butik på HESSELBY SLOTT - SLOTTSKÄLLAREN. Verkstad som och showroom på Bruksgården i Ankarsrum.

Läs gärna mer på hesselbykrukmakeri.se

Annons:
Bo§e
2019-01-02 19:26
#1

Ja, det kan vara elementen som blivit slitna.    Om du tycker att slitaget har gått fort, kan en av orsakerna vara spänningsfall på elnätet (inte ovanligt vintertid…).  Det sänker ugnens effekt, samtidigt som det också gör att elementen kan slitas ut i förtid….

Om du pratar med din elleverantör kan de - troligen kostnadsfritt - logga din nätspänning under viss tid, då du kör någon eller några bränningar, så får du se en kurva som visar hur mycket spänningen sjunker när du bränner.   Om spänningen per fas visar sig sjunka ner till området "218", "215", "210" Volt - eller lägre - under bränningen, har vi nog förklaringen där.   Tyvärr kan i så fall elementen ha fått mycket stryk under tiden som det pågått…     Om spänningen per fas visar sig hålla sina 220-230 V genom en bränning, är allt ok med eltillförseln….och då är det nog "bara" dina element som är slitna, och behöver bytas…

elisearwin
2019-01-02 21:28
#2

Tack snälla för snabbt svar ;-) Jag har ingen tidigare erfarenhet av hur snabbt elementen slits, detta är min första ugn.Har dock för mig att de skulle hålla fler bränningar än 50 innan jag skulle behöva byta dem. Ska absolut kontakta elleverantören och höra om de kan logga. När ugnen är igång märker vi av spänningsfall i huset då all belysning blinkar till när ugnen ”går igång” för att höja temperaturen… Låter som att detta skulle vara en trolig förklaring isf. Tänkte även prova nästa glasyrugn med att sänka temperaturen 10 grader. Nu har jag kört på 1250 grader.

Aktivitetsverkstad och butik på HESSELBY SLOTT - SLOTTSKÄLLAREN. Verkstad som och showroom på Bruksgården i Ankarsrum.

Läs gärna mer på hesselbykrukmakeri.se

Bo§e
2019-01-03 12:46
#3

Temperatursänkningen är en bra idé.  Det kommer att minska elementslitaget en hel del, och många gånger blir brännresultaten rentav bättre av en sådan åtgärd.  Beroende på vad du har för glasyrer, kanske du t.o.m. kan sänka 15°C….här får du testa dig fram. 

När elleverantören loggar din nätspänning:   Nöj dig inte med att de säger "allt är ok", och tackar för sig och går…kräv att få se de verkliga siffrorna.   En nätspänning som är "ok" för resten av mänskligheten, kan göra en i grunden bra keramikugn till en hopplös, elementätande  "slöfock"….     Ett "vanligt" hushåll märker inte ens, om t.ex.  kaffet tar 20 sekunder längre att koka, eller om lamporna tappat någon enstaka Lumen i ljusstyrka, och ur det perspektivet är ju allt "ok"…..men inte för keramikern…..

Upp till toppen
Annons: