Utrustning och verkstad

Manuell drejskiva utomhus?

2019-01-26 12:47 #0 av: LeWa1

Kanske en dum fråga........Kan man ha en manuell drejskiva utomhus? Utrymmet är intill en vägg och med ett litet tak över. Men utrymmet är såklart utsatt för väder och vind. Skulle vara synd om den blev helt förstörd!

Skiva, sits och "sparksnurran" är av rent trä. Ska man i såfall behandla de delarna med nåt? Likadant övriga delar......kanske med kopparpasta?  Vad tror ni?

Lena

Anmäl
2019-01-26 13:18 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det är ju bra med ett litet tak över....men ibland regnar och snöar det "på tvären", och tallriken och axeln blir det första som rostar, sedan åtföljda av kullager, osv.  Sparkhjulet av trä kommer att svälla, krympa, och till slut ruttna om det får stå utsatt för direkt nederbörd.  En tuff miljö för en drejskiva.....

Skaffa ett överdrag.  T.ex. ett överdrag i form av en "påse".....det finns många olika sorter, avsedda för grillar, trädgårdsmaskiner m.m., t.ex. det på bilden.  Ett sådant kommer att skydda drejskivan på ett ganska säkert sätt.   Men smörj ändå in drejtallriken (och även axeln m.m.) med något slags fett då du inte använder skivan, så slipper du rostangrepp där du minst vill ha det.      Det är nog också en bra idé att behandla alla trädelar med någon impregnerande träolja....

Anmäl
2019-01-26 13:32 #2 av: ler

Trist att sitta och dreja i 25 minusgrader, leran blir så hård. Men klart att det kanske kan vara trevligt en fin och torr vårdag.

Anmäl
2019-01-27 11:12 #3 av: LeWa1

Tack så jättemycket för ett så utförligt svar! Lena

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.