Övrigt

Laga ett kantstött fat?

2019-01-30 09:11 #0 av: Värmlands

Hej!

Har ett fantastisk handdrejad fat som blivit kantstött så en stor skärva lossnat och gått i så många delar att det inte går att limma. 

Min fråga är om det går att "spackla" delen som försvunnit längst kanten och lägga ny lasering?  Det är ett uppläggningsfat så jag vill inte ha något giftigt på fatet. 

Tack på förhand!

Anmäl
2019-02-02 23:10 #1 av: Ulla

Tyvärr, jag har inget bra svar på din fråga. Att laga med lera och glasera om går nog inte, men jag antar att det går att laga med helt andra material. Skriv gärna och berätta om du lyckas fixa till fatet så att det går att använda igen.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2019-02-02 23:30 #2 av: Bosse Cebex Gbg

Nej, fatet går nog inte att reparera med någon keramisk process.   Om det bränns en gång till,  går det inte att förutsäga vad som händer med den ursprungliga glasyren, dekoren, etc....

Däremot finns ju alltid en möjlighet att restaurera fatet så att utseendet återställs.  Om man anser föremålet värdefullt, eller om det betyder mycket på något annat sätt, finns det konservatorsateljéer som kan utföra sådana jobb...ofta väldigt skickligt.       Jag ser t.ex. att "Porslinslaget" fortfarande är aktiva.  Googla på det namnet...!  

Anmäl
2019-02-03 13:08 #3 av: Ulla

Vi lämnade för många år sedan in en gammal trasig tekanna som min mans farmor hade. Hon trodde att kannan var värdefull och var väldigt rädd om den. Konservatorn (heter det så?) sa att det inte fanns något som helst värde i kannan, men vi lät honom laga den trots att det sved i plånboken. När vi  gav tillbaka kannan till henne hade vi inte hjärta att berätta att den var värdelös utan lät henne fortsätta tro att hon hade något väldigt fint. Hon fick aldrig veta sanningen. När hon gick bort visade det sig att hon lämnat kannan till min man.Glad

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2019-02-03 13:19 #4 av: Bosse Cebex Gbg

#3:   Men nu har ju  kannan fått en liten historia att berätta, och det kan också ses som  ett slags "värde".....  

Ler 

Anmäl
2019-02-03 13:47 #5 av: ler

Ja värde är tråkigt nog nästan alltid förbundet med ekonomi, den andra typen värde är väl fantastisk mycket mera värd. Och då är det också värt att vara rädd om ekonomiskt värdelösa saker.

Anmäl
2019-02-03 20:58 #6 av: Ulla

Ni har så rätt. Kannan finns för övrigt kvar, trots att vi måste göra oss av med massor av saker när vi flyttade från hus till lägenhet. Av sentimentala skäl.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl