Bränning av keramik

Fusingugn

2019-02-08 09:20 #0 av: MariaBell

Hej

Jag är ny med keramik och har några frågor angående bränning som jag hoppas någon kan hjälpa mig med? :)
Jag har skaffat mig en liten toppmatad fusingugn. Går det bra att dra igång ugnen i min lägenhet? Eller krävs det större utrymme, där inget står nära ugnen, när man drar igång den i så höga temperaturer? Är rädd att jag ska bränna upp lägenheten :) :)
Sen undrar jag om man kan gjuta en form i värmetåligt gips, fylla avgjutningen med porslinspapperslera, sen bränna porslinet i gipset. Fungerar detta?
Sen undrar jag om det är farligt att bränna glasfiber dvs avger detta farliga ”ånger” eller något annat som jag bör tänka på när jag gör detta?

Tack
M

Anmäl
2019-02-08 10:24 #1 av: JRSN

Hittade en sida med många bra frågor och svar om bränning och ugnar. Hoppas det kan vara till någon hjälp. https://www.uterm.se/faq

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-02-08 12:42 #2 av: Bosse Cebex Gbg

#0:  >>  Sen undrar jag om man kan gjuta en form i värmetåligt gips, fylla avgjutningen med porslinspapperslera, sen bränna porslinet i gipset. Fungerar detta?   >>

Porslin krymper ( en hel del )  när det bränns....men det gör inte gipsen...!    Idén känns litet problematisk, tycker jag....    

Anmäl
2019-02-09 14:38 #3 av: MariaBell

Hhmm ok. Kanske om man gör gjutformarna i porslinspapperslera, fyller formen med porslinspapperslera, då borde väl gjutformen och innehållet krympa tillsammans? :)

Vad tror ni, någon som bränner med sin ugn hemma i sin lägenhet eller är det för risky?

Anmäl
2019-02-09 14:42 #4 av: Bosse Cebex Gbg

#3:   Ja, om både formen och det gjutna föremålet är gjorda i samma lera, och om båda är obrända till att börja med, kommer de att krympa tillsammans.  Men formen kan då bara användas en gång.   

Varför behöver du bränna porslinet i form...?

!   Tänk på att en fusingugn är avsedd att "mjuka upp"  glas i,  och inte är lämpad för särskilt höga temperaturer...! 

Anmäl
2019-02-14 12:20 #5 av: MariaBell

Tack Bosse

Jag gör väldigt små detaljerade smycken i porslin. Om de inte ligger i en form så misstänker jag att de kommer kollapsa i ugnen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.