Keramikugnar

Brännugn Ruben Lind

2019-02-21 15:37 #0 av: mamapendo

Hej,

Har ärvt en brännugn för 850 grader och ska använda den för keramik. Ska locket bara ligga löst på? Jag har ingen instruktionsbok. Vet någon hur lång tid det tar för att ugnen ska nå 850 grader? Tacksam för svar

Anmäl
2019-02-21 15:43 #1 av: ler

Locket kan ligga löst på, resten av dina frågor är omöjliga att svara på, beror på hur sliten ugnen ör, hur mycket gods är det i ugnen och har du styrning på? Konstigt om ugnen bara skulle klara 850 grader?

Anmäl
2019-02-21 20:26 #2 av: Bosse Cebex Gbg

Det kan vara en ugn endast avsedd för bränning av porslinsfärger, guld m.m.     En gång i tiden (det är väldigt länge sedan nu) tillverkades sådana ugnar (1-fas  230V), och såldes helt utan styrutrustning,  och den enda info som följde med var:          "Sätt i kontakten---vänta X antal timmar---dra ur kontakten".  Tillverkaren hade alltså en klar uppfattning om hur lång tid bränningen skulle ta upp till de ca 800 graderna som det handlade om.....och det kanske stämde hyggligt  när ugnen var ny, och sättningen var "normalgles".....   Men element åldras oundvikligen och man sätter ugnen på olika sätt, så detta var ett synnerligen svajigt sätt att bränna.  Egentligen helt utan kontroll..!

Mamapendo, försök inte bränna någonting i den ugnen utan att först ha - åtminstone - ett instrument som visar temperaturen....   Ett alternativ är förstås att bränna med käglor, men då måste ugnen ha något kikhål på sidan så att man kan se när de böjer sig.   Och ugnen skall nog inte brännas mycket högre än de 850°C som tydligen finns angivna.....900-950°C kanske är ok, dvs om den orkar så högt....och det vet vi inte....och bränner man utan mätning får man aldrig veta......

Anmäl
2019-02-22 18:44 #3 av: mamapendo

Tack Bosse för jättebra svar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.