Material - leror mm

Lera till ugnsformar?

2019-03-30 16:50 #0 av: Ulla

Vilken typ av lera är bäst om man vill göra ugnsformar? Jag har ganska nyligen flyttat och tänker göra några till mitt nya kök. Det är  tråkigt om de spricker i köksugnen vid matlagningen. Har varit med om det ganska nyligen. Det berodde nog på spänningar i godset, men med rätt lera kanske inte risken är lika stor.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2019-03-30 17:37 #1 av: ler

Man kan få både flamfast och eldfast lera. Flamfast tål att det kommer hög värme direkt på godset och eldfast tål höga temperaturer men klarar inte snabba påverkningar så som den flamfasta. Nu skall jag ju inte göra reklam men kanske du kan söka på nätet.

Anmäl
2019-03-31 09:47 #2 av: Ulla

Tack för att du tänker på det! Men det är helt okej enligt våra (flummiga) regler att svara på frågor, så ge gärna exempel. Det kanske finns fler än jag som funderar på detta.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2019-03-31 11:42 #3 av: Bosse Cebex Gbg

Massemühle Wagner hade en kvalitet som hette "802/1" och som var speciellt framtagen för ugnsbruk i hushållet.  Den hade mycker bra sådana egenskaper, och den  blev uppskattad.      

Så varför nämner jag det, när den ändå inte finns att köpa idag...?   Kanske ligger det fortfarande sådan lera någonstans  "därute", och ingen vet längre vad det är.....???? 

Anmäl
2019-03-31 12:39 #4 av: ler

120.7 från Witgert är flammfast. Men jag har också bra erfarenhet av lera som inte är beräknad till just det, jah har ugnsform som är över 20 år gammal och den kommer in i både kall och varm ugn utan att något händer. Och den är gjord av 1109 från Pottclay.

Anmäl
2019-03-31 12:51 #5 av: Bosse Cebex Gbg

#4:  Ja så är det.  En lera måste inte vara specialframtagen för ändamålet för att fungera bra till ugnsgods.   Och så är ju själva formen på föremålet avgörande.   Exempel:  Höganäs Keramik, som ju använde en enda lera till all tillverkning, tillverkade en hel del ugnsgods av "produktionsleran" som egentligen inte alls var "lämpad" för sådant.  Alldeles för finkornig, fet och "glasig"  för att passa in "enligt regelboken".  Men det fungerade, för att man omsorgsfullt valde "rätt" form och godstjocklek, och att man valde bort former som inte fungerade.   På labbet genomfördes flitiga tester, och slutsatsen var att även en "olämplig" lera kan gå bra i ugn om man undviker vissa kriterier, som t.ex. alltför stora flata bottnar, och alltför stor variation i godstjocklek.   Men det kräver som sagt en hel del testande.....

Anmäl
2019-03-31 13:26 #6 av: ler

Ja precis, undgå skarpa kanter.

Anmäl
2019-03-31 13:51 #7 av: Ulla

Jag förstår att den form jag hade som sprack inte var optimal. Dessutom var botten kavlad och kanten drejad. Men den var väldigt trevlig att servera ur på matbordet.Glad

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2019-04-07 08:39 #8 av: ramjambam

Jag minns ett par i storbrittanien som producerade ugnsformer i stengods på 80-talet. Deras ugnsformer var ovala, och det var enligt dem bästa formen att motstå värmechock. Den ovala formen fick man från att skära ut en lövform från mitten av den drejade krukan. Det måste ha funnits en bildsekvens i Ceramic Review eftersom jag minns det så klart.

Kavlad lera är i allmänhet benägen att spricka eftersom partiklarna är inte i linje med varandra på samma sätt som drejad

Anmäl
2019-04-07 09:56 #9 av: SussieCre8

Hej, Jag kör med "vanliga" WM2502 med lite chamotte, Ulla du vet vilken lera det är... Skrattar
Jag har gjort alla mina ugnsfat i den leran och använder dessa frekvent utan några som helst problem över minst 10 års period. Det enda jag kan tillägga som jag ser till att göra godset jämntjockt och något grövre än vad jag normalt producerar men inte överdrivet tjockt.  Jag tar inte ugnsform direkt från iskall kyl och ställer i varm ugn.

Anmäl
2019-04-07 11:12 #10 av: Ulla

Tack alla för goda råd! Det kanske är min kavlade botten som är största boven i dramat. Hm....

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.