Material - leror mm

Gjutmassa - Behöver hjälp med att göra om recept

2019-05-13 16:11 #0 av: egronval

Hej på er! 

Jag ska för första gången gjuta i lergods. Jag har ett recept och har gjort en testblandning på 1kg. Tyvärr blev den alldeles för tjock i konsistensen. Jag hällde i mer och mer av giessfix och dolaflux för att få den mer rinning, men det hjälpte ändå inte. Är det någon som kan hjälpa mig? Vad ska jag göra? Skulle det funka att ha i lite mer vatten? Eller behöver jag räkna om receptet helt och hur gör jag då? Jag är ute efter en konsistens som liknar filmjölk :) Bifogar bild på receptet och gjutformen. 

Tack på förhand! Kram Emelie

Anmäl
2019-05-13 17:34 #1 av: Trolmen

Det kan vara så att du hade för mycket ställmedel från början och då hjälper det inte att tillsätta mer. Man ska nog inte avvika så mycket från den  rekomenderade litervikten.

Anmäl
2019-05-13 17:38 #2 av: Bosse Cebex Gbg

Har du de rekommenderade ställmedlen...?   Giessfix 162 och Dolaflux SP 11.   Jag frågar, eftersom Dolaflux SP 11 ofta förväxlas med med Dolaflux B.  Börjar med denna "ordningsfråga"...

#1:   Håller inte riktigt med, eftersom ökad ställmedelsmängd förtunnar,  eller rättare sagt "gör vattnet våtare" (och därmed förtunnar slamman)....     Det tillsätts i gjutleror för att man skall kunna åstadkomma en viss önskad viskositet med en mindre mängd vatten än vad som annars hade behövts.  "Deflocculant" som det heter på engelska beskriver bättre vilken funktion det har.     Det är m.a.o. INTE att förväxla med ställmedel för glasyrer, som ju fungerar på motsatt sätt.

Anmäl
2019-05-13 20:38 #3 av: ler

#1 jag skulle nog vilja ge rätt här, överdosering av en elektrolyt ger motsatt verkan så att det inte blir lättflytande men tjockt. Då måste man ha i mera lera och vatten

Anmäl
2019-05-13 21:58 #4 av: Bosse Cebex Gbg

#3:   Kanske vi beskriver ungefär samma sak på olika sätt Ler....?    Visst är det väl så att slamman blir tjockare om man minskar mängden ställmedel,  och att den t.o.m. blir omöjlig att röra om, om man skippar ställmedlet helt... ( dvs med samma vattenmängd ) ....?       Och om vi vänder på det hela:  Överdriven mängd ställmedel separerar till slut lerpulvret från vattnet, så att leran sedimenterar och lägger sig som en hård kaka på botten....      Så vill jag beskriva det,  dvs om vi drar  feldoseringarna  till sina ytterligheter.......  

Anmäl
2019-05-13 23:02 #5 av: ler

Vid en viss mängd elektrolyt slutar den att göra slammande mera flytande och det blir ingen effekt, det är väldigt olika på dom olika salterna var gränsen går. Men det anges från producent i vilket intervall man skall använda dom olika produkterna.

Anmäl
2019-05-14 10:41 #6 av: egronval

Tack för era svar! 

Det var en bra fråga Bosse. Jag tror faktiskt inte jag har det. Jag köpte leran, giessfix och dolaflux från samma ställe. Jag har också lärt mig att man kan tillsätta mer ställmedel för att få fram rätt viskositet. Men jag ska börja med att köpa de rätta ingredienserna och testa igen. Hoppas det funkar bättre! 

Tack så mycket! 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.