Forma och dekorera

Drejning

2019-05-16 06:03 #0 av: Cax

Hej
Jag är en fritidskeramiker med egen drejskiva. Har nyligen börjat dreja med Fylelera. Nu har jag fått problem med bottnarna på några skålar och fat. Ibland spricker botten och jag förstår inte varför. En stor skål hade antagligen för tjock botten och då exploderade den i ugnen. Det har inte hänt någon gång innan med den vanliga vita leran?

Anmäl
2019-05-16 16:04 #1 av: Bosse Cebex Gbg

I vått och torkande tillstånd är Fyleleran inte fullt så hopbunden och sammanhållande som genomsnittet av "kommersiella" drejleror, vilket innebär att man får vara litet extra noggrann med att "arbeta" bottnarna inifrån-ut och utifrån-in,  och samtidigt pressa ordentligt nedåt  när man formar botten.    Och att inte lämna mer gods än absolut nödvändigt nedtill på föremålet.     Det här är ju regler som gäller vid "all" drejning, men med Fyleleran får man vara litet mer ambitiös på de här punkterna...

Att det "exploderade" i ugnen skulle kunna bero på att den "tjocka" delen av föremålet  inte var helt genomtorr.....och/eller att  temperaturstegringen i ugnen gick litet för snabbt (dvs första segmentet upp till 600-650°C)  Större föremål kan behöva litet mer tid här.

Anmäl
2019-05-17 06:27 #2 av: Cax

Tack för bra svar, jag ska försöka tänka på allt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.