Keramikugnar

reparera ugnsstenar med vad?

2019-06-24 17:07 #0 av: urshult

har div sprickor o skavanker på några av stenarna i ugnens lock som jag behöver lappa med något. VAD? Locket är inte heller helt tätt mot ugnen när det är stängt, så någon form av tätning... VAD?
Behöver egentligen ny ugn men det är rysligt dyrt så forskar på att hitta någon som gör element istället samt lappa ihop...suck. Alla tips mottages! Också om någon säljer en beg toppmatad :)

Anmäl
2019-06-24 20:37 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det finns reparationskitt för ugnar, men mitt råd är att använda det så litet som möjligt, eftersom det är svårt att få till "snygga" eller långvarigt hållbara reparationer.  Reparationskitt innehåller som regel vattenglas, vilket innebär att en sådan reparation INTE får vidröra något ugnselement.    En lös sten, eller bit av sten kan limmmas fast med en "smet" tillblandad av kaolin och vattenglas (ytorna skall fuktas först).  Men samma sak här....lagningsmassan får inte komma nära något element pga vattenglaset.    Sammanfattningsvis:   Laga så litet som möjligt...! LerOftast blir det varken snyggt eller hållbart i längden....kittet är hårdare än det porösa ugnsteglet, och de jobbar inte så bra ihop...

En spricka i teglet tätar man bäst genom att peta in keramisk ull.  Det blir mest hållbart eftersom teglet kan röra sig fritt.   En glasspinne är ett bra redskap.  Är sprickan så liten att glasspinnen inte får plats,  kan man bara låta det vara....

Ett lock till en toppmatad ugn behöver inte vara 100%-igt tätt.   Litet "ventilation" är helt ok, så länge glipan inte är så stor att man får en påtaglig effektförlust.   Ofta finns det inte  utrymme för en fiberpackning pga att gångjärnet klämmer  (vilket annars hade varit bra),  men en enkel lågbudgetmetod är att strö en rand med fin chamotte eller sand på överkanten innan man stänger locket för bränning...det brukar täta fullt tillräckligt......   

Anmäl
2019-06-25 08:21 #2 av: folkanna

Har också funderingar kring det här. Så bra med rådet  med keramisk ull. Vid köpet av  min begagnade (frontmatad)  ugn  fick jag med mig "tätning" pga. sliten tätning i dörrluckan , men hur limmas det ? Går det  bra med vattenglas ? 

Anmäl
2019-06-25 09:30 #3 av: Bosse Cebex Gbg

#2:   Blanda vattenglas och kaolin till en "smet",  så får du ett bra lim till dörrtätningen.    

Anmäl
2019-06-25 11:02 #4 av: folkanna

Är det hälften av varje eller har det ingen betydelse. Tack snälla för hjälpen. Jag har skjutit upp det här alltför länge. 

Anmäl
2019-06-25 12:15 #5 av: Bosse Cebex Gbg

Inget särskilt recept......blanda tills konsistensen blir "bra"....så blir det bra....Ler

Anmäl
2019-06-25 21:12 #6 av: urshult

Tack för tipsen! Nu blir det ugnsrenovering nästa vecka :)

Anmäl
2019-07-03 17:40 #7 av: pottemagarn

Har en liten fråga bara?.... Var kan man få tag på "Porosilsten" numera, eller har det bytt namn till något annat?..... Har ett par stycken, men skulle vilja skaffa fler!... Tips?   Tackar på förhand! Thommy!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.