Keramikugnar

Acme marl

2019-07-02 20:46 #0 av: Lervik

Jag har kommit över några sättplattor efter Krika Keramik när de stängde verksamheten. De har stämpel "ACME MARL" och någon inristning. Nu tänkte jag prova dem men är osäker på om de tål stengodstemperatur. Vet någon?
Jag ska ge plattorna en omgång plattengobe för de var konstigt nog helt obehandlade.

Anmäl
2019-07-02 21:04 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Acme Marls sättmaterial var vanligt förekommande förr,  och jag minns dem som bra plattor för stengods.  Det blir nog inga problem...!

Anmäl
2019-07-02 21:14 #2 av: Lervik

Tack för hjälpen, Bosse!

Anmäl
2019-07-02 21:54 #3 av: rolnor

Finns det sättplattor som inte klarar stengods

Anmäl
2019-07-02 23:07 #4 av: Lervik

#3 Undrar jag också!

Anmäl
2019-07-03 14:47 #5 av: Bosse Cebex Gbg

#3  och  #4:   Nej, jag har heller aldrig hört talas om speciella "lergods-sättplattor".  Ingen tillverkare skulle väl formulera sig  så....

Men däremot har det då och då dykt upp plattor på marknaden som inte riktigt hållit måttet jämfört med normalkvaliteten.   Det kan ha handlat om batcher som "gått snett",  och som smugits in "under radarn" som "superbilliga plattor" eller liknande....    De seriösa tillverkarna av sättmaterial släpper inte iväg en "dålig" batch,  men när t.ex. det gamla Östeuropa öppnades för några decennier sedan, kunde det dyka upp enskilda partier sättmaterial  som kanske inte kontrollerats särskilt noga, eller som gått ut genom "bakdörren"....     Så det handlar snarare  om kvalitetsvariationer  än om olika typer av plattor.   

Självklart kommer alla plattor att "krokna" till slut  i stengodsmiljö,  men somliga plattor kroknar tidigare ändra.....det är så man upplever de kvalitetsskillnader som kan förekomma,  om man jobbar med elbränt stengods.   Det är värmearbetet som till slut tar sin tribut....   (Ännu en anledning att inte välja ugnar med låg litereffekt....som vi pratat om tidigare..)

Anmäl
2019-07-03 15:12 #6 av: rolnor

Finns ju dessa tunna plattor, "Advancer" t.ex. som ska vara mycket lättare och hålla länge, det är någon "nitrogen-bonded SiC" material, någon som har erfarenhet av dom? Dom är väldigt dyra har jag för mej. Även vanlig kiselkarbid är dyrare än sillimanit.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.