Material - leror mm

Råmaterial - fråga om varierande priser

2019-07-13 20:13 #0 av: aninma

Håller på att sätta ihop min första inköpslista på glasyrmaterial och kollar olika leverantörer. Prisskillnaderna på vissa material är ganska stora. Hur bör man tänka? Är materialen generellt likvärdiga mellan leverantörer? Eller är dyrare bättre eller kanske mer finmalt?

Ett par material som varierar är tex Dolomit och Nefelin syenit. För metalloxider är kopparoxid och kopparkarbonat två andra.

Tacksam för lite tankar och tips :)

Anmäl
2019-07-13 21:15 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Kornstorlek, kornstruktur och renhetsgrad kan variera mellan tillverkarna.   Oavsett priset kan det vara klokt att satsa på råmaterial som man vet kommer att finnas på marknaden under lång tid, eftersom man bygger sina erfarenheter och recept på vissa specifika produkter, och det kan bli jobbigt att behöva ställa om och "uppfinna sina glasyrer på nytt" om något material skulle försvinna eller plötsligt bli svåråtkomligt......

"Bättre" eller "sämre" spelar inte så stor roll här....det är viktigare att ha en stabil tillgång på de material man har byggt upp sin verksamhet på.

....fast, själklart får man stabilare resultat som är lättare att upprepa  med t.ex. oxider och salter med en kontrollerad hög renhetsgrad,  än vad man får med produkter med  mer"svajiga specifikationer"......

Anmäl
2019-07-14 08:35 #2 av: aninma

Tack Bosse.  Det låter väldigt logiskt!

Gällande specifikationer så är hemsidorna ibland lite snåla på information om ett ämne och då är det lätt att stirra sig blind på priset. Bara sätta igång att gräva och fråga efter mer info således :)

Anmäl
2019-07-14 11:20 #3 av: rolnor

Måste man då ta reda på vilken gruva materialet kommer från och hur mycket malm där finns? Det låter komplicerat, händer det ofta att t.ex. dolomit med en något annorlunda sammansättning tar slut och man tvingas köpa från en annan fyndighet?

Anmäl
2019-07-14 12:12 #4 av: Bosse Cebex Gbg

#3:  Nej, det vore orealistiskt att gå så långt i sin strävan.   Vad jag menar är att man vinner (eller sparar trubbel) på att hålla sig till de råmaterial som finns, och sannolikt kommer att finnas på marknaden i framtiden, så att man slipper tvingas att byta, när man väl trimmat in sin verksamhet med dem.   När det gäller de glasyrbildande råmaterialen behöver det inte alls handla om dyrt eller billigt....bara att man ser till att ha en stabil tillgång på de produkter man byggt upp sina glasyrer på, helst under lång tid framåt.  Av den anledningen kan det vara smart att köpa just de materialen i större förpackningar.....och det påverkar ju också kilopriset en hel del.....

När det gäller oxider och salter kan det vara intressant att åtminstone kolla upp renhetsgraden, och här finns det en tydlig koppling mellan hög renhetsgrad och möjligheten att upprepa glasyrblandningarna över tid....   Här kan snålheten bedra visheten om man värderar sin tid.... 

Anmäl
2019-07-18 09:08 #5 av: aninma


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.