Keramikugnar

Information om keramikugn

2019-09-02 13:20 #0 av: SophieK

Hej! Jag har en keramikugn på skolan där jag arbetar som jag inte vet något om och som jag inte lyckas googla fram något om. Jag har hittat en knapphändig handskriven instruktion.

Ugnen heter Lyngbyovnen A22/15.
Den har troligtvis funnits på skolan i många år då instruktionen är skriven av en lärare som inte arbetat här på länge. Är det någon som vet något om den? Hur avgör jag om den går att använda?

Är det lönt att försöka hitta instruktioner?
Tacksam för hjälp så jag kan komma igång med keramik med eleverna.

Anmäl
2019-09-02 15:23 #1 av: rolnor

Kan du fota insidan också?

Anmäl
2019-09-02 16:59 #2 av: Bosse Cebex Gbg

Hej,

Det är en  riktigt gammal Fahrner-ugn.    Typskylten  sitter på dörren.....men står där 7,5 kW...?...och vad står där mer....?  Kan du få fram texten och siffrorna bättre...?

"A22/15" som du nämner är troligen beteckningen på själva styrutrustningen (tycker mig känna igen den...)   Med all säkerhet jobbar den med gammal "Nickel-Krom-Nickel"-teknik, vilket gör den olämplig för stengodsbränning.    Finns styrutrustningen kvar...? (ser den inte på bilden).

Om ugnen saknar styrutrustning, är det tveksamt om det är värt att satsa på en ny sådan + nya element osv......vad man får blir kanske en fungerande lergodsugn, men till priset av vad en ny mindre, toppmatad stengodsugn kostar.......  Här får man tänka till ordentligt....

Anmäl
2019-09-02 19:18 #3 av: SophieK

Tack för svar. Ska försöka komma ihåg att fota insidan också imorgon.

Det står 7,5W 380V på skylten på dörren till ugnen. Jag la med en bild på styrenheten också men den kom nog inte med. Jag provar igen.

Anmäl
2019-09-02 19:18 #4 av: SophieK

Anmäl
2019-09-02 19:22 #5 av: SophieK

Det är på sidan till den undre grå lådan som det står Lyngbyovnen A22/15 men det var den enda eventuella modellbeteckningen jag hittade.

Jag skulle ju gärna se att den är förbrukad så jag kanske kan få köpa en ny. Känner mig inte riktigt bekväm med att följa de instruktioner jag hittat och att inte veta om den är korrekt monterad efter renoveringen av skolan för ett par år sedan då den flyttades till nuvarande plats. Ingen har använt den sen dess.

Anmäl
2019-09-02 19:28 #6 av: SophieK

7,5kW 380V menar jag förstås att det står på dörren.

Anmäl
2019-09-02 20:50 #7 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, styrningen ser ut som en "A22".      Högst upp på visartavlan syns "Ni-NiCr"  vilket visar att mätsystemet är av "Nickel-Krom-Nickel"-typ,  och det innebär att utrustningen inte är avsedd för stengods.

Det stora dygnsuret längst ner är en gåta för mig, men det kan handla om ett säkerhetsur som skall bryta strömmen efter X antal timmar (efter avslutad bränning) för att utrustningen inte skall stå aktiv i onödan.    (?)

För övrigt verkar principen  enkel:    Topptemperaturen ställer du in med den lilla skruven vid  1,  i hörnet på mätartavlans ram.  Den röda visaren flyttar sig dit du vill att bränningen skall bryta.        Effekten (hastigheten) ställer du in vid 2.  "10" = 100% effekt, dvs "full fart".     Om du t.ex. vill skröjbränna, betyder det följande:

Ställ topptemperaturen på ca 950°C.    Ställ effektregulatorn på 5 (ca halv fart).

Välj "utan ur" (eftersom vi inte riktigt vet urets funktion),   starta, och låt bränningen gå medan du finns i närheten och kan övervaka.    Du bör nu höra ett tickande ljud från reläet.  Efter ca 6 timmar vrider du effektregulatorn till 10 (full fart) och avvaktar tills topptemperaturen är nådd.....då skall bränningen avbrytas automatiskt.

Glasyrbränning, lergods:    Gör samma sak som vid skröjbränningen, men den här gången med t.ex. 1040°C topptemperatur.  Nu  kan du vrida upp effektregulatorn till  10 redan efter ca 2 timmar......

I båda fallen....glöm INTE att vrida upp effektregulatorn till 10 vid de tänkta tidpunkterna....denna tid måste ovillkorligen passas...!   (Sånt är livet med en halvautomatisk utrustning....)

Så här kan man börja.....       Jag har också skickat dig ett PM.

Anmäl
2019-09-03 09:57 #8 av: SophieK

Så här ser insidan ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.