Keramikugnar

El-anslutning till ugn

2019-10-18 15:52 #0 av: Plena

Hej!
Jag har utökat med en liten rund toppmatad ugn som jag köpt begagnad. Har bara ett problem, anslutningssladden är för kort, min stora ugn (som ej är flyttbar) står närmast uttaget och sladden på min nya ugn räcker inte till uttaget. Kan man byta anslutningssladden eller måste jag ta hem elektrikern och se om det går att flytta uttaget?

Anmäl
2019-10-18 16:32 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Det går bra med en skarvsladd, oavsett om ugnen är 3-fas eller 1-fas.    För att undvika oönskat spänningsfall (effektförlust), gör inte sladden längre än nödvändigt,  och välj en kabel med väl tilltagen area (t.ex. 2,5 mm²).   Välj bort 1,5 mm² kabel. 

Om du skruvar ihop din "egen" skarvsladd till en 3-fasugn (5-ledarkabel),  kolla  extra noga att den gulgröna jordkabeln och den blå  "nollan" (N)  verkligen hamnar där de skall vara i de respektive kontakterna.....det finns märkningar i kontakten.   De 3 återstående kablarna kan sedan anslutas valfritt i de 3 återstående hålen.    Felkoppling här kan leda till "stekt automatik".....    Skruvarna skall dras åt så hårt som möjligt.

Det finns förstås färdiga skarvsladdarför både 1-fas och 3-fas, men ofta är de onödigt långa.  (kan givetvis kortas av)

Anmäl
2019-10-21 09:54 #2 av: Plena

Tack Bosse för ett som alltid mycket informativt svar!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.