Keramikugnar

Automatiken har flippat ut

2019-10-20 13:27 #0 av: maxkeramik

Hej!
Jag har en Ruben Lind ugn med en Cerama Automatik 2001HCR (eller 2001HCR2Z) samt en pyromter från Cebex (eller Cerama) med  "Typ S"  ( dvs PtRh 10% ) trådgivare som jag förkortat pga att den gick av.

Först funkade allt bra, men nu har automatiken flippat ut helt och hållet:
- OCR-lampan blinkar hela tiden
- ibland visar temperaturen 16 grader, ibland 35, ibland 1200 grader och ibland ingenting.
Ugnen är ej påslagen, men automatiken är på.

Jag har dubbelkollat att platinumtrådarna sitter rätt, och att kontakten i sockerbitarna verkar ok.

Se skisser på koppling samt bild på automatik.

Kan det vara så att jag har fel typ av kabel från automatiken till pyrometern? Kabeln som sitter i nu (se bild på sockerbiten) satt på när jag fick ugnen och bör ha suttit där i säkert 10-20 år. Men jag misstänker att det ska vara en särskild typ av kabel, och att min kabel är en "vanlig" sladd.

Nån som vet vad felet kan bero på?

Anmäl
2019-10-20 13:50 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Båda kablarna ser ut att vara "S"-kabel,  så här ser jag inget alarmerande.

Fråga:    Kan hela kabeln ha blivit "omvänt polvänd"....dvs  den elektriska polariteten är "rätt", men att den röda kabeln har råkat bli ansluten på minusplinten i automatiken OCH på givaren.....   Den röda kabeln skall vara ansluten på plus-plinten i båda ändar.   Ja, detta var bara en rutinfråga.

Och så kanske en dum fråga, som dock måste ställas:    När du kortade av  givaren,  klippte du väl trådarna "baktill",  så att den lilla lödpärlan sitter intakt längst fram....?

Din beskrivning pekar på att det finns en ordentlig glappkontakt någonstans.....värdena borde inte hoppa på det sättet annars.....

Och så en liten varning:   När du skarvat kabeln  med en "sockerbit",  har du skapat ytterligare ett mätställe,  som stör mätvärdena,  särskilt märkbart om sockerbiten utsätts för temperaturförändringar.   Ett sådant här system skall bara jobba med två referenspunkter, en i ugnen och en i automatiken....nu har du tre referenspunkter...     Satsa på en hel obruten kabel snarast möjligt.

Längre än så här går det nog inte att komma utan mer information...

Anmäl
2019-10-20 18:41 #2 av: maxkeramik

Hej Bosse!

Din fråga om korta pyrometern. Gjorde rätt där.

Ang koppling i automatiken: har inte bytt kopplingen där så det är antagligen inte problemet, men ska för säkerhets skull kolla ändå (kanske var felkopplat där från början, även om jag inte tror det då temp funkade innan jag kortade pyron och satten extra sockerbit).

Ska dock prova med att inte ha sockerbit utanför ugnen. Hoppas det funkar då.

Tack igen för hjälpen! Återkommer när jag lopplat om.

Anmäl
2019-10-20 18:43 #3 av: maxkeramik

Bosse, menar du att kabeln (med röd och vit tråd) som kommer från automatiken är en S-tråd den också? Eller missförstod jag dig?

Anmäl
2019-10-20 18:50 #4 av: Bosse Cebex Gbg

Ja, även den tråden  ser ut som S-tråd.   

Anmäl
2019-10-22 20:26 #5 av: maxkeramik

Hej Bosse!

Ska testa motståndet med multimeter imorn på 1) enbart platinatråden, 2) enbart sladden från automatiken och 3) på båda när de sitter ihop.

Vet du vilket motstånd det ska vara på respektive?

vänligen, Max Dahlstrand

Anmäl
2019-10-22 21:27 #6 av: Bosse Cebex Gbg

#5:   Mätsystemet jobbar inte med motstånd,  utan med en spänning som alstras i kretsen.  Spänningen mäts i millivolt. (mV)

Några referensspänningar att jobba med:

Vid  1000°C  är skillnaden mellan den "kalla" och den "varma" referenspunkten  10,754 mV  vid 0°C ursprunglig skillnad mellan den kalla och varma punkten.   Vid 10°C skillnad mellan kalla och varma punkten blir spänningen 9,7mV vid 1000°C.  

Vid  1200°C  är skillnaden mellan den "kalla" och den "varma" referenspunkten  11,947 mV  vid 0°C ursprunglig skillnad mellan den kalla och varma punkten.   Vid 10°C skillnad mellan kalla och varma punkten blir spänningen 12,067mV vid 1200°C.  

Obs!  Gäller Typ S och inget annat.

Anmäl
2019-10-23 11:19 #7 av: maxkeramik

Hej Bosse

Se bild på pärlan. Ser den bra ut? Har felsökt allt annat.

Ska pltinatråden gå ihop INNAN pärlan som på bild?

Anmäl
2019-10-23 11:29 #8 av: Bosse Cebex Gbg

Trådarna skall mötas i pärlan.   Litet svårt att se på bilden, men om trådarna är hopsnodda före pärlan, är det inte så lyckat...  Det skulle kunna förklara de hoppande värdenadu beskriver......

Anmäl
2019-10-23 12:11 #9 av: maxkeramik

Tack Bosse. Felsökning fortsätter. Ska skaffa förstoringsglas och se i närbild hur den sitter ihop.

Anmäl
2019-10-23 12:22 #10 av: Bosse Cebex Gbg

Att värdena hoppar omkring, till synes slumpmässigt,  pekar antingen mot en glappkontakt, eller på en kortslutning, där trådarna tillåts nudda eller skrapa mot varandra på något sätt.    Kolla efter möjliga sådana händelser längs hela mätkretsen.

Anmäl
2019-10-23 12:22 #11 av: maxkeramik

Här är i bättre förstoring

Anmäl
2019-10-23 12:28 #12 av: maxkeramik

Fler bilder

Anmäl
2019-10-23 12:41 #13 av: Bosse Cebex Gbg

Den ser i mina ögon ok ut, dvs jag tror att vi kan utesluta lödpunkten.    Du får söka vidare längs kabeln och dess olika fästpunkter.

Om du tills vidare måste ha kvar skarvpunkten, prova också att lägga kablarna enligt skissen, så att de får direktkontakt med varandra utan att strömmen leds genom en "främmande" metall.   (Men, skaffa snarast en hel obruten kabel.)

Anmäl
2019-10-27 16:52 #14 av: maxkeramik

Hej!

Har nu dragit om platinatråden igen för att säkerställa att den är rätt. Det är god kontakt mellan platinatråd och röd resp vit tråd från automatiken. Sladden är dessutom inte i nära kontakt med andra elförande sladdar så det bör inte finnas störningar där.

Nu visas ej OTS-lampan längre. Har lagt pyron inomhus under testet nu då det är för kallt att dona med den utomhus. Displayen visar 25 grader (18-19 grader i rummet), vilket väl är ok.

MEN displayen som visar temperaturen på automatiken slocknar i oregelbundna intervall (dock slocknar INTE de andra lamporna på automatiken). När den efter 1-15 sekunder lyser igen har visas en högre temperatur på displayen än innan den slocknade. Det verkar som att när displayen slocknar så räknas temperaturen upp (fast ingen temperatur skillnad skett), och när den lyser igen räknas den ner igen för att tillslut igen visa "korrekt" temperatur. T ex: När displayen lyser visas 25 grader. Sen slocknar den i t ex 5 sek och när den tänds visas t ex 32 grader, och direkt räknar den ner igen till 25. Men ofta hinner den inte ner till 25 då den slocknar igen. osv...

Problemet är att den verkar slockna i flera minuter ibland och visar då upp till 100 grader när den sedan börjar räkna ner igen... Betyder att jag inte vågar bränna nåt som det ser ut nu.

Bosse, tror du det är platinatråden, sladden (röd och vit) från automatiken, eller själva automatiken som är defekt?

/Max

Anmäl
2019-10-27 18:54 #15 av: Bosse Cebex Gbg

Litet mystiskt....   Din senaste beskrivning pekar mot att själva mäkretsen troligen är ok nu,  men att problemet ligger någon annan stans i styrningen.      Jag skickade dig ett PM med en användbar kontaktuppgift, för att - förhoppningsvis - kunna ta sökningen vidare.....

/Bosse

Anmäl
2019-10-27 19:51 #16 av: SvenUlf

Som gammal elektronikkonstruktör så skulle jag ersätta mättråden med en kort koppartråd vid automatiken för att se om problemet finns i mätelektroniken eller i givaren.
/Ulf

Anmäl
2019-10-27 22:09 #17 av: maxkeramik

Tack Bosse och SvenUlf.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.