Om Keramik iFokus

Oxiderande/reduserande bränning

2016-02-14 18:22 #0 av: Fläckemyranpeter

Hej!

Vore jättefint om någon kan förklara vad som menas med oxiderande/reduserande bränning, Är det något som bara hör till ved/gasolbränning?

Anmäl
2016-02-14 22:16 #1 av: rolnor

Vid oxiderande bränning finns det gott om syre i ugnen och det gör att dom färgande metaller som finns i glasyren får ett högt oxidationstal, det ger dom en viss färg. Vid reducerande bränning tillför man brännbart material som tar bort syre från atmosfären i ugnen och även tar syre från nyss nämnda metaller i glasyren, det ger dom ett lägre oxidationstal och andra färger. Oxiderande bränning är det man normalt har i en elektrisk ugn även om man kan slänga in brännbart material, man kan t.ex. droppa in olja i ugnen. Med gas eller ved kan man välja antingen oxiderande eller reducerande bränning. Som exempel på glasyrfärger så kan nämnas att koppar blir grönt i oxiderande atmosfär men rött i reducerande, s.k. Oxblod, järn är mer komplicerat men kan ge svart, brunt eller rostrött i oxidation och svart, blått eller grönt i reducerande bränning. Den gröna och även blå glasyren brukar kallas celadon. Jag tycker att färgskalan vid reducerande bränning är överlägset vacker men det är en smaksak.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.