Glasyrer/glasering

Färgpigment och färgkropp?

2017-04-15 11:29 #0 av: Carina Kristensson

Hej!
Jag undrar om man kan färga in lera med de färgpigment man kan köpa i vanliga "färgaffären" för att "riva" ner i målarfärg?
Eller är färgkroppar något helt annat??

Jag är helt novis och har, i stort sett, precis börjat med keramik. Och jag ÄLSKAR det!!!
Men jag insåg också ganska snart att man åtminstone borde ha utbildat sig till "estetisk formgivande kemiprofessor" :-D

Tack och lov att Keramik i Fokus finns med alla kunskaper, tips och idéer, som flödar på sajten (och dessutom alltid i vänlig ton <3 ).

Anmäl
2017-04-15 12:49 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Färghandelns pigment är ofta(st) syntetiska, och duger INTE inom den keramiska världen.  Färgkroppar är, som du säger, något helt annat.

Har flera gånger stött på färghandelspersonal som inte har en aning om att pigmenten ens KAN vara syntetiska.....eftersom de aldrig tidigare ställts inför den frågan.....  

Anmäl
2017-04-15 15:26 #2 av: Carina Kristensson

Tack!!!
Antagligen dumt att chansa då :-)
Men förutom pigment i "nya" plastburkar har jag en gammal plåtlåda med en massa papperspåsar med div pigment i. Jag köpte den på en auktion för ca 30 år sedan och den ser ut att vara från anno dacomal. Rent spontant känns det som att man, för länge sedan, inte använde sig av syntetiska ingredienser men det kanske de var som tokigast i dem? Bara för att man kunde... Vad tror du?
Vet du vad som kan hända om jag testar (och de ändå ÄR syntetiska, antingen i leran eller som glasyr, engobe o dyl. )???
GLAD PÅSK!

Anmäl
2017-04-15 15:30 #3 av: rolnor

Röda, orange eller gult kan ju vara kadmium tänker jag, giftigt. Köp nya färgkroppar istället, dom är inte giftiga.

Anmäl
2017-04-15 15:53 #4 av: Bosse Cebex Gbg

Om pigmenten är riktigt gamla, finns det en chans att åtminstone vissa av dem kan vara "äkta", särskilt om de har "klassiska" namn, som Umbra, Ockra osv.....  Men någon garanti finns förstås inte.  Syntetpigment har funnits länge.

Om du nu redan har en massa olika pigment, tycker jag att du skall testa alla...! Ler  Använd dem under, på och i glasyrer, i engobelera, och i koncentrerad form, direkt på leran.  Inget "dramatiskt" kommer att hända, annat än att resultatet kan bli trist eller obefintligt......eller, kanske, riktigt trevligt....Ler 

#3:   Ja, flitig handtvätt rekommenderas förstås....

Anmäl
2017-04-15 19:48 #5 av: Carina Kristensson

Tack snälla ni! Vilka härliga svar! Har lärt mig mycket så jag tror nog att jag testar :-)
Och Bosse - jag tror det blir ett litet munskydd också :-D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.