Glasyrer/glasering

Färgpigment och färgkropp?

2017-04-15 11:29 #0 av: Carina Kristensson

Hej!
Jag undrar om man kan färga in lera med de färgpigment man kan köpa i vanliga "färgaffären" för att "riva" ner i målarfärg?
Eller är färgkroppar något helt annat??

Jag är helt novis och har, i stort sett, precis börjat med keramik. Och jag ÄLSKAR det!!!
Men jag insåg också ganska snart att man åtminstone borde ha utbildat sig till "estetisk formgivande kemiprofessor" :-D

Tack och lov att Keramik i Fokus finns med alla kunskaper, tips och idéer, som flödar på sajten (och dessutom alltid i vänlig ton <3 ).

Anmäl
2017-04-15 12:49 #1 av: Bosse Cebex Gbg

Färghandelns pigment är ofta(st) syntetiska, och duger INTE inom den keramiska världen.  Färgkroppar är, som du säger, något helt annat.

Har flera gånger stött på färghandelspersonal som inte har en aning om att pigmenten ens KAN vara syntetiska.....eftersom de aldrig tidigare ställts inför den frågan.....  

Anmäl
2017-04-15 15:26 #2 av: Carina Kristensson

Tack!!!
Antagligen dumt att chansa då :-)
Men förutom pigment i "nya" plastburkar har jag en gammal plåtlåda med en massa papperspåsar med div pigment i. Jag köpte den på en auktion för ca 30 år sedan och den ser ut att vara från anno dacomal. Rent spontant känns det som att man, för länge sedan, inte använde sig av syntetiska ingredienser men det kanske de var som tokigast i dem? Bara för att man kunde... Vad tror du?
Vet du vad som kan hända om jag testar (och de ändå ÄR syntetiska, antingen i leran eller som glasyr, engobe o dyl. )???
GLAD PÅSK!

Anmäl
2017-04-15 15:30 #3 av: rolnor

Röda, orange eller gult kan ju vara kadmium tänker jag, giftigt. Köp nya färgkroppar istället, dom är inte giftiga.

Anmäl
2017-04-15 15:53 #4 av: Bosse Cebex Gbg

Om pigmenten är riktigt gamla, finns det en chans att åtminstone vissa av dem kan vara "äkta", särskilt om de har "klassiska" namn, som Umbra, Ockra osv.....  Men någon garanti finns förstås inte.  Syntetpigment har funnits länge.

Om du nu redan har en massa olika pigment, tycker jag att du skall testa alla...! Ler  Använd dem under, på och i glasyrer, i engobelera, och i koncentrerad form, direkt på leran.  Inget "dramatiskt" kommer att hända, annat än att resultatet kan bli trist eller obefintligt......eller, kanske, riktigt trevligt....Ler 

#3:   Ja, flitig handtvätt rekommenderas förstås....

Anmäl
2017-04-15 19:48 #5 av: Carina Kristensson

Tack snälla ni! Vilka härliga svar! Har lärt mig mycket så jag tror nog att jag testar :-)
Och Bosse - jag tror det blir ett litet munskydd också :-D

Anmäl
2019-04-08 18:09 #6 av: Majamarlene

Hej. Jag har provat att blanda  olika pigment som jag fått, till olika engober. Jag provade att bränna en provkarta och det ser ut som att de flesta färgerna blivit som de ska s a s. Tror ni att det funkar att använda dem då eller tror ni att det kanske händer något med leran/ färgen senare? 

Anmäl
2019-04-08 18:54 #7 av: Bosse Cebex Gbg

Om de klarar bränningen och du är nöjd med färgerna,  är de förmodligen helt ok.  

Anmäl
2019-04-09 15:12 #8 av: MariasKeramik

#6; Jag blir bara nyfiken. Vad var det för pigment på provade? Var det såna som är avsedda för keramik, eller var det sånt som nämnts i  #0, alltså färgpigment för målarfärg tex? 

Anmäl
2019-04-09 15:22 #9 av: Bosse Cebex Gbg

Beroende på vem som är leverantören kan de vara "tänkta"  för beredning av div. "målarfärger", färgning av betong m.m.   eller så kommer de från någon leverantör av keramiska råvaror.    Var de kommer från betyder ingenting.....det viktiga är om de är äkta vara eller syntetiska.  Och det visar sig ju om man bränner dem.....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.