Etikettermedlem-ifokusartikel
Läst 14095 ggr
Ulla
2016-05-19, 18:54

Terrakotta iFokus

Hur länge har du hållit på med keramik?
Första gången jag gick en keramikkurs var jag 16 år, men fastnade väl inte direkt för det där och då. När jag var 20 började jag arbeta i en inredningsbutik och då började jag drömma om att tillverka vackra saker som folk skulle vilja köpa. Så det blir i drygt 20 år. Varav de senaste 10 varit på heltid.

Vad var det som fick dig att börja?
Jag har alltid varit rätt rastlös och nyfiken på att lära mig nya saker. Att göra något med händerna var tidigt något som tillfredställde min längtan på något jag då inte kunde sätta ord på.

Några ord som beskriver dig själv?
Rastlös, målinriktad, positiv och glad.

Allt jag velat ha

Är keramiken en hobby eller ett jobb för dig?
Ett jobb.

Var håller du till? Egen verkstad eller annat?
Egen verkstad. Platsen har varierat med åren. Nu finns jag i Spinneriet i Lindome, utanför Göteborg.

Är du med i något kollektiv?
Jag är medlem i KKV Göteborg (konstnärernas kollektivverkstad) och på Konsthantverkarna i Stockholm.

Arvegods

Var får du din inspiration ifrån?
Mest genom att arbeta med händerna. Men också från skräp, avlagda eller bortkastade saker. Och genom reflektion. Det jag kallar mellanrummen.

Vilka är dina förebilder?
En gammal favorit är Anders Ruhwald, rent keramiskt. Jessica Stockholder, och starka kvinnor genom tiderna. Människor som går mot strömmen.

Vad är det roligaste med keramiken?
Att den går att forma till i stort sett vad som helst. Att den finns i så många olika saker i vår vardag och dess beståndsdelar finns i så många olika produkter som vi vanligtvis inte tänker på.

Något du ”brinner” för?
Kreativiteten och processen. Det gäller oavsett material. Människan skall tro på sin egen förmåga och att det inte finns rätt eller fel i konstnärligt/kreativt skapande.

Är det någon del av arbetet du inte gillar?
Att producera. Det ligger inte för mig.

Mina ägodelar

Jobbar du med lergods, stengods eller porslinslera?
Jag arbetar med alla lertyper och alla olika konsistenser inom keramiken. Varje lera lämpar sig för olika typer av uttryck.

Vilka bränningsmetoder använder du?
Oxidationsbränningar. Mer sällan reduktion. Ibland ingen alls.

Vad intresserar dig mest i arbetet – form, glasyr, dekor…
Form i relation till rumslighet.

For Clare with love

Om du skulle ge ett enda gott råd till en nybörjare, vilket skulle det vara?
Att inte vara ängslig för att göra fel. Learning by doing. Det enda man skall vara noga med är att bränna den leran man har använt inom dess brännintervall. Fundera kring vilket uttryck man vill ha och välja teknik därefter. Starta med den tekniken.

Ett starkt minne
Efter kanske tre ansökningar till HDK utan att komma in förlikade jag mig tillslut med att knyta ihop säcken genom att utbilda mig till bildlärare. Också detta på HDK visade det sig. När jag första dagen klev in i byggnaden, tog jag tag i ledstången i den stora entrétrappan och vet att jag sa till mig själv ”Nu lämnar inte jag det här huset”. Två år senare kom jag in på keramik-konst och hoppade av mitt sista år på lärare utbildningen.

Hur kan en arbetsdag i verkstad se ut
Jag börjar alltid med att plasta av mina saker, känna på dem och sen sätta på kaffe. Dricker kaffe i tystnad, tittar på det jag har framför mig, kanske skriver av mig i min loggbok och sen börjar jag. Jobbar intensivt och väldigt intuitivt. Plastar in och går hem.
Jag städar nästan aldrig mitt i en arbetsprocess. Om jag måste sker det alltid på morgonen efter. Som en ställtid innan jag börjar.

Hur gör du för att utvecklas
Inspiration kommer nästan aldrig från att titta på keramik, men genom att se andra konstformer och genom att lyssna på konstnärssamtal eller resa och få intryck från annat får jag ideer som jag sen provar i ateljén . Jag går ibland kurser. Senast var en screentryckskurs. Men det kan också vara genom undervisning.

Vad har du för planer för framtiden
Just nu är jag i uppstarten av MUD market som jag startat med en kollega. Vi säljer keramik och skulpturmaterial till keramiker, skolor och studieförbund. Det ligger i fokus ett tag till. Efter sommaren ser jag framemot att gå in i ateljén under en mer sammanhängande period och jobba fram något nytt.

Framtidsdrömmar
Det ligger rätt högt på listan att ställa ut utanför Sverige. Helst USA.
Och att MUD market blir etablerat i branschen som både försäljning men också av inspiration och sprider keramik på ett något nytt och intressant sätt.

beskuren Allt jag velat ha

http://elisabethbillander.blogspot.se/

Terrakotta

Sajtvärd för Keramik ifokus _ _
Ulla
2016-05-19, 20:53
#1

Än en gång, tack för att du ville ställa upp och berätta om dig själv och ditt arbete.

Inspirerande att läsa om dig. Du verkar gå helt in för det du gör. Om jag har förstått dig rätt så gör du ingen brukskeramik?

Sajtvärd för Keramik ifokus _ _
Ulle
2016-05-19, 22:29
#2

Kul att läsa om dig Elisabeth! Kommer kanske upp och hälsar på snart! Och shoppar lite… 😃

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
Terrakotta
2016-05-19, 23:55
#3

Jag gör ibland brukskeramik . Kärl/krukor/vaser. Jag brukar tumma eller ringla dem. För att få något ur händerna 😊. Tack Ulla för en fin artikel!

Terrakotta
Ulla
2016-05-22, 17:56
#4

Har du någon undervisning alls, tex i form av keramikkurser? Jag tänker på att du ju har en hel del utbildning som bildlärare.

Sajtvärd för Keramik ifokus _ _
rolnor
2016-05-23, 17:15
#5

Jag ska vara helt ärlig att verken på bilderna inte föll mej i smaken, inte min grej, MEN, lycka till Terrakotta, kul läsa om dej!

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.
Ulla
2016-05-23, 19:05
#6

Inlägget är borttaget

Zaiga
2016-07-21, 12:46
#7

Inlägget är borttaget

Terrakotta
2016-07-25, 08:20
#8

Det handlar om kreativitet och arbetslust, mycket av det jag gör samt hur jag arbetar. Jag håller gärna kurs i olika keramiska tekniker men det är kreativiteten och processen som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har inte plats för kurser hos mig men åker gärna ut till skolor eller andra keramiker och genomför kurser. I november planerar jag att hålla en kurs ihop med Sus Keramik (hon finns på fb) i fattigas lite och kanske håller jag fn kurs i screentryck på lera på Kkv Göteborg i höst också.

Terrakotta
Terrakotta
2016-07-25, 08:20
#9

*fattigmans litografi

Terrakotta
rolnor
2016-07-25, 19:51
#10

Jag skulle vilja ha en kommentar av dej på nåt sätt, att stapla olika föremål och linda tejp eller snöre runt tycker inte jag är god konst. Självklart har alla rätt att göra precis vad som helst och lyfta fram som konst, lika självklart har jag och alla andra en rätt att säga vad man tycker. Jag har googlat bilder på ditt namn men det ändrar inte min känsla tyvärr, det är helt kört Elisabeth.😞

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.
LenaR
2016-10-15, 20:17
#11

Tack för att du delar med dig, Elisabeth. Jag har ett par följdfrågor, om jag får. På frågan om inspiration svarar du "… genom reflektion. Det jag kallar mellanrummen." Menar du mellanrummen mellan arbete, eller stunder när man höjer sig över vardagen en stund, eller vilka mellanrum menar du? Är det reflektion över pågående eller avslutade arbeten? På frågan vad du gillar mest säger du "Form i relation till rumslighet." Det skulle jag gärna höra mer om. Betyder det att objekten alltid är beroende av plats? Om du t ex säljer en skulptur, spelar det roll hur den placeras? Eller menar du något helt annat? Hoppas du ser det här och svarar, Terrakotta! :-)

En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.
Upp till toppen