Etiketterglasyrerglasering
Läst 909 ggr
AnnaVi
2019-09-02, 10:54

Rädda material i bildsal

Hej! Precis börjat på en skola som har bla en fantastisk keramiksal, men det verkar som att  den har inte använts regelbundet på många år. Hittar allt från uttorkad glasyr till hårda och halvhårda lerklumpar. Också hittat flera påsar med glasyrpulver och engober….

Vad kan man rädda och vad måste man helt enkelt slänga? Något annat ni kommer på som man kan tänka på?

Bosse Cebex Gbg
2019-09-02, 11:10
#1

Egentligen måste man inte slänga någonting…..allt beror på hur mycket jobb man är beredd att satsa.  Här får man dra en personlig gräns……   

Identifiera lerorna så att du "bortom allt tvivel" vet vad som är lergods resp. stengodsleror, så att du slipper dyra ugnsskador senare….  Är du osäker,  betrakta dem som "lergods" och ingenting annat…!

Om bildsalen har en "gammal" historia,  finns det alltid en risk för att vissa glasyrer innehåller bly eller kadmium.   Det måste förstås kollas upp.   Återvinningen nästa, om du hittar något sådant…!   Lägg gärna ut glasyrbeteckningarna här, så kan du få hjälp med att sortera bort gamla toxiska glasyrer….

Är ugnen i fungerande skick…?   Om inte, se till att den blir professionellt servad, så att den inte blir ett framtida problem….

Upp till toppen