Material - leror mm

Vägen till vansinne, del 3

2005-11-19 12:57 #0 av: LenaR

Om att blanda sin egen lera

 


Min kompis berättade i våras om porslinsleran de gör på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk). Där blandar de egen lera efter egna recept, helt suveränt, mycket billigare än att köpa den färdig. Bara att blanda från kalifältspat, kaolin, kvarts och bentonit, torka upp den och tally ho!

Ah, tänkte jag, det där låter bra, kan inte vara så svårt, har sett Soldnermixern i Ceramics Monthly, en sådan har jag inte men stavmixer har jag ju! 

Sagt är gjort: jag provblandar 2 kg torra material enligt ett recept som stammar från Shoji Hamada, japanska keramikgurun, via David Leach - han engelsmannen som gick i lära, ja, ni vet. Mixar ihop det ordentligt, torkar upp det på gipsskiva, provdrejar, provbränner.

Succé! Finfin porslinslera, inte lika vit som, säg, Keramikexperternas Limoge, men transparent och passar utmärkt till mina glasyrer.

Alltså: jag köper in material till 100kg lera (dumt att ta mer innan man provat i stor skala, eller hur?), blandar till 20 kg för mer ryms inte i de två plastbadkaren i verkstan, lämnar det att torka.

Torkningen tar lååång tid. Efter 3 veckor kan jag äntligen ta upp leran på gipsskiva, sedan går jag där och vänder den i omgångar tills jag slutligen kan knåda upp den.

 

Då kommer den första riktiga motgången. Vissa material har klumpat ihop sig på vägen, jag tror det är bentoniten som inte blandat sig med resten.

Så jag slår leran, jag knådar den, om och om igen för att försöka få den slät, en process som förlängs av att jag försöker dölja för mina kollegor i verkstan vilken jävla förbannad idiotidé det var att blanda sin egen lera "åh, det är så bra, mycket billigare att blanda sin egen lera, stavmixer har jag ju" håll käften.

Då får vi en lerkvarn. Vi får en lerkvarn till verkstan! Det är inte möjligt att tro på slumpen, någon vakar över oss! Jag kvarnar leran i några omgångar och till sist blir den jämn och fin.

Stärkt av denna framgång tar jag itu med resterande 80kg. 20 kg i taget: blandar på kvällen sedan kollegorna gått hem eftersom det dammar hysteriskt att handskas med så stora mängder torrt material. (Word to the wise: naturligtvis lägger man genast allt pulver i vatten, och sörjer för god ventilation, men hela lokalen blir disig ändå.) Häller av överskottsvatten dan därpå och mixar igenom leran flera gånger.

Vääääntar - det tar en evig tid innan leran torkat så pass att jag kan ta upp den på gipsskivor. Lägger allt i plast för att kvarna alla 80 kilona på en gång. Ger upp efter tredje omgången.

 

Det ska fan till att blanda sin egen lera. De stackars HDK:arna kommer att få en ful chock när de kommer ut i verkligheten bortom gigantmixrar och jätteugnar. Men man lär så länge man lever, och jag kommer helt klart att vara mycket lärd när jag blir gammal keramiker. Dessutom har jag en massa kaolin kvar, den ska jag göra molochite av, det är jätteenkelt, och mycket billigare än att köpa färdigt!

 

 

 

 


Anmäl
2005-12-13 21:56 #1 av: Tom

Tack snälla för en fantastiskt rolig artikel!

Jag vet inte vad hälften av det du skriver om är men jag gillar verkligen ditt sätt att skriva.

 Tack!

   Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2005-12-14 01:20 #2 av: Staffan

Samma här - jag tyckte också jättemycket om din artikel!

Tack // Staffan

Anmäl
2005-12-14 12:29 #3 av: Ulla

Jag skrattade högt när jag läste. Kunde verkligen se dig jobba i smyg med mixerstaven.

 

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2006-02-11 09:45 #4 av: L.A.E

 

  Bra artikel, när man har bentonit eller ball clay i en lerblandning ,så måste dom alltid torr blandas med några andra ämnen först.

Anmäl
2006-03-05 23:23 #5 av: LenaR

#3 Ahmen det funkar ju i glasyrer!?

Fast min kompis på HDK sa likadant, man måste torrblanda först. Men det kunde hon ju sagt tidigare tyckte jag :(

Anmäl
2006-03-07 13:13 #6 av: L.A.E

När man blandar glasyr så ska även det torrblandas ,om man har bentonit eller ball clay .Det går då  mycket bättre  att sikta igenom glasyren.

Anmäl
2006-03-11 14:45 #7 av: LenaR

Det fungerar bra ändå, jag har aldrig problem med att sikta glasyrer och jag kör doktorns order: 1-5% bentonit i alla glasyrer och 1 äpple om dan!

Fast jag har upptäckt att det fungerar bäst när man börjar med bentoniten, så nuförtiden skriver jag alltid bentonithalten överst i alla recept. Då är det faktiskt inga problem. Jag vill inte blanda torrt för jag tycker det dammar så mycket mer?

Men torrblandning eller inte så lär det dröja innan jag blandar egen lera igen Glad

Anmäl
2006-04-17 21:42 #8 av: zzaga

He he he:)

Det här påminner om de där inredningsprogrammen de kör på tv. De som inspirerar en till att riva ner den där väggen som man alltid retat sig på, och enligt programmet ska det bara ta ett par timmar. I verkligheten visar sig väggen vara bärande, betong och i övrigt fullständigt omöjlig att flytta på. Det man har kvar är en lätt bucklig tapet:/

Jag tycker iaf att det är coolt att du gjort egen porslinslera en gång!

Anmäl
2006-04-20 13:57 #9 av: Maja-LenaH

Tack för en roande artikel om det svåra med "gör-det-själv-lätt".

Jag känner igen mig - "har man tagit f-n i båten ror man honom i land", fastän det vore mycket enklare att ge upp. Nå all erfarenhet är bra erfarenhet sade en pedagogik-guru en gång,  sedan finns det ju bättre underlag för att välja att låta bli att göra själv.

Har du inga andra experiment att berätta om?

Maja

Anmäl
2006-04-28 20:04 #10 av: lejaslera

Hej

Underbar artikel och dessutom roliga kommentarer.
Även om du nästan nådde vansinnets gränser så tänk...egen porslinslera :-)

 

Leja

 

Anmäl
2010-10-10 00:20 #11 av: ramjambam

Jag brukar blanda bentoniten med fältspat och kvarts. Det måste blandas torrt. Jag har sett någon recept där bentonit blandas ner i hett vatten, men jag har aldrig testad.

Har du testad sy ihop benen på ett par gamla jeans, hänga upp dem, och hälla blandningen i benen så att vatten kan rinna av? Finns en tendens att det blir torrt på utsidan och rinande på insidan, men åtminstone så blir man av med en del vatten.

Det som man riktigt behöver till lerblandning, förutom en lerkvarn, är en degblandare av industriellt mått. Inte riktigt industriellt, men med en kapacitet av sisådär 150 liter. Även bättre kvalitet på leran får men med våtblandning och en filterpress, men sådan utrustning kräver mer utrymme än de flesta har...

Anmäl
2010-10-10 00:42 #12 av: LenaR

#11 Oj, det var en gammal artikel du hittade! Tungan ute

Jag har gjort försöket bara en gång, och jag betalar numera så gärna så för att få min drejbara porslinslera hemkörd till verkstan...

LAE som blandar leror själv(a) har beskrivit i en tråd hur man gör det mer professionellt. De utnyttjar samma princip som jeansbyxorna, fast på större skala.

Degblandare skulle också underlättat... Flört

Blandar du din egen lera, rambamjam?

Anmäl
2010-10-10 11:45 #13 av: Vanja-K

Oj, oj! Sitter och läser denna lite äldre roliga artikel samtidigt med morgonfikat.  Vilket jobb med att göra porslinsleran! Tack för artikel!

Men tänker då på de många i Nord-syd Amerika som gör sin lera själva. med ännu mindre redskap än det vi har. Kolla på you tube om ni är intresserade. Jag blir lika facinerad varje gång jag ser detta.

Anmäl
2010-10-10 11:47 #14 av: abbis

Denna artikel hade jag missad (före min tid)men himla roligSkrattande

För egen del skulle jag aldrig ödsla tid på att blanda lera då tiden är så dyrbar.Tar inte ens reda på restleran när jag beskickarGuld i mun

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2010-10-10 14:53 #15 av: rolnor

#14 Då måste du dreja tunt, eller?? (Såklart..)Glad

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2010-10-10 20:58 #16 av: abbis

Flört

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

Anmäl
2010-10-11 23:24 #17 av: stefanandersson

jag tror man kan se på bentonit som potatismjöl...

jag kanske har haft tur men jag har blandat bentonit med lite vatten till en trög sörja och sen pytsat i det i en jobbig glasyr.

Anmäl
2010-10-11 23:54 #18 av: mangobango

Du har ett underbart sinne för humor LenaR och jag gillar din energi i hur du tar dig an och blir entusiasmerad

Glad

Anmäl
2010-10-12 01:09 #19 av: LenaR

#18 Åh, tack!! Glad

Anmäl
2010-10-12 14:54 #20 av: rolnor

Jag tycker också att du är rolig!Skrattande

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.